Sidni Poatje postao prvi crnac koji je dobio nagradu oskar

Vojska četvrtog krstaškog pohoda je 1204 godine zbog pohlepe opljačkala glavni grad Istočnog rimskog carstva Konstantinopolj (Carigrad). Napadači su ubili 2000 Grka i odneli umetničke i ostale vredne predmete u Veneciju zaboravivši pritom glavni i jedini cilj pohoda – oslobađanje Jerusalima od muslimanske vladavine.

Francuski kralj Henri IV potpisao 1598 godine Nantski edikt, kojim se hugenotima (protestanti) priznaju ista prava kao i katolicima.

Britanske trupe su 1919 godine u Amritsaru masakrirale oko 380 Indusa pristalica vođe pokreta za nezavisnost Indije Mahatme Gandija.

Drugi svjetski rat: Nemačka obznanila 1943 godine otkriće masovne grobnice s više od 4,000 poljskih ratnih zarobljenika (većinom vojnika), koje su sovjetske snaga zarobile a potom pogubile u proljeće 1940.

Teškim zapaljivim bombama američko vazduhoplovstvo je 1945 godine u Drugom svetskom ratu uništilo je veliki deo Tokija.

Američki filmski glumac Sidni Poatje dobio je 1964 godine Oskara za film „Poljski ljiljani“, prvi crnac koji je dobio ovo visoko filmsko priznanje.

Eksplodirao je 1970 godine rezervoar sa kiseonikom na letelici Apolo 13, čime je ugrožen život posade koja je bila na misiji ka Mesecu.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar