Selima u okolini Rače i Topole najpotrebniji crep i benzinski i dizel agregati

U Šumadijskom upravnom okrugu, danas je održana druga redovna sednica Štaba za vanredne situacije. Razmatrana je trenutna epidemiološka situacija koja je stabilna, poslednjih nekoliko meseci. Zabeležen je blagi porast novozaraženih poslednjih nekoliko dana, koji prema podacima Instituta za javno zdravlje za 22. jun, 32 osobe od ukupno 447 obrađenih uzoraka u Šumadiji. U Univerzitetskom kliničkom centru hospitalizovana su dva pacijenta sa simptomima kovida. Sve klinike rade normalno, po uobičajenom režimu rada.

Ovo je bila redovna sednica na kojoj smo razmatrali stanje redovnog vodosnabdevanja i mogućnosti alternativnog vodosnabdevanja.Zaključili smo na osnovu izveštaja Instituta za javno zdravlje da je voda sa kragujevačkog vodovoda ispravna i da je ima dovoljno. Od predstavnika JKP „Vodovod i kanalizacija“ čuli smo da je dovoljno da ne padne kap kiše godinu i po dana, mi ćemo imati vode. Izvršili smo analizu pripremljenosti zaštite od požara na otvorenom koji su veoma česti u letnjem periodu.

Nije besmisleno analizirati stanje skloništa na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga, što je takođe bila jedna od tema. Postoji 266 skloništa, većina ih je u funkciji i o njima brinu Javno preduzeće za skloništa i lokalne samouprave. Takođe smo razmatrali zdravstveno stanje stoke. Na teritoriji Šumadijskog okruga nije zabeležen ni jedan slučaj afričke kuge svinja koja se pojavila u okruženju – kaže Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga.

Na sednici Štaba razmatrana je i situacija nastalu nakon velike vremenske nepogode koja je pre tri dana zadesila sela u opštini Topola i Rača. Vanredna situacija proglašena je u šest sela na teritoriji opštine Rača i tri sela na teritoriji opštine Topola. Oko 200 domaćinstava je ostalo bez krova, 400 domaćinstava je ostalo bez struje, 70% putne infrastrukture je uništeno.

Štab za vanredne situacije opštine Rača uputio je zahtev za pomoć, Trenutno je najpotrebnija PVC folija, milion komada crepova i benzinski i dizel agregati. Kako je rečeno, biće zatražena pomoć Republičkog štaba za vanredne situacije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar