Sednica Skupštine grada zakazana za petak, 26. mart

Nakon konsultacija sa šefovima odborničkih grupa predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović zakazao je 6. redovnu sednicu gradskog parlamenta za petak, 26. mart sa početkom u 9 časova. U skladu sa epidemiološkim merama i prvo redovno zasedanje u ovoj godini biće održano u Amfiteatru Pravnog fakulteta.

Očekuje nas obiman Dnevni red, u osnovnom materijalu je 31 tačka, s obzirom na to da je prethodna sednica po hitnom postupku održana u januaru, očekujemo još materijala za dopunu, kaže predsednik Petrašinović. Pred odbornicima sledećeg petka pored usvajanja godišnjih izveštaja za 2020. godinu, naći će se predlozi rešenja o davanju saglasnosti na finansijske planove i programe rada ustanova kulture za 2021. godinu kao i rada ustanova socijalne zaštite i zdravstva. Iz oblasti prostornog i urbanističkog planiranja odbornici gradskog parlamenta odlučivaće o planovima generalnih i detaljnh regulacija gde se pristupa izradi određenih planova, rekao je predsednik Petrašinović. Na šestom redovnom zasedanju doneće se odluka o javnim raspravama koja definiše rok o trajanju javne rasprave kada se donosi budžet ili druga planska dokumenta ili dokumenta kojima se predviđaju određena investiciona ulaganja, da taj rok mora biti sedam dana. Ovom odlukom, kaže predsednik, pristupa se izradi strategije kada je u pitanju stambena politika u gradu Kragujevcu. Pored toga donosi se programski dokument kada je u pitanju Lokalni ekonomski razvoj Kragujevca za period 2021-2023. godinu. Zakon predviđa eksternu reviziju završnog računa, a kako državna revizorska institucija grad Kragujevac nema na godišnjem planu, odbornici će odlučivati o odgovarajućoj licenciranoj finansijskoj instituciji koja će taj posao uraditi za grad Kragujevac za 2020. godinu.

Pred odbornicima će se naći i odluka kojom se definiše program kontrole hrane na gradskim tržnicama, kvaliteta vode za piće sa javnih česama ali i prevencije i kontrole epidemije Kovid-19 na teritoriji grada Kragujevca .

Odbornici gradskog parlamenta davaće saglasnosti na statut javno –komunalnih preduzeća u delu gde ih usklađuju sa osnivačkim aktama, za zaduženje tih preduzeća u roku do godinu dana saglasnost daje Gradsko veće a odlučivaće i o davanju saglasnosti na odluku Nadzornog odbora JKP Šumadija o nabavci mehanizacije za putnu infrastrukturu i drugim sredstvima neophodnim za obavljanje delatnosti, istakao je Petrašinović. Još jedna odluka vezana za JKP Šumadija je promena osnivačkog akta u delu proširenja poslova i to u održavanju javne rasvete na teritoriji grada.

Prema rečima predsednika Skupštine, kroz dopunu materijala očekuje se da stigne i predlog za izbor novog člana Gradskog veća, a u okviru tačke imenovanja, postavljenja i razrešenja pored direktora Apotekarske ustanove Kragujevac odbornici će birati glavnog gradskog urbanistu a sasvim izvesno i direktore Knjaževnsko srpskog teatra i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar