Sećanje na stradale Srbe i Jevreje

Polaganjem venaca, intoniranjem himni Izraela i Srbije i minutom ćutanja kraj Spomenika streljanim Srbima i Jevrejima u Bagremaru obeležena je 80. godišnjica od tragičnog događaja i odata je pošta nevino stradalim žrtvama ova dva naroda. Sa mesta gde je 20. oktobra 1941. godine okupatorska vojska za svoje ubijene vojnike streljala Srbe i Jevreje, upućena je poruka mira uz sećanje na tragediju ova dva naroda koja zauvek treba da služi kao opomena čovečanstvu da se više nikada ne dogodi.

Danas sa Trga srpsko-jevrejskog prijateljstva šaljemo snažnu antiratnu poruku, poruku mira, kazao je Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada. Na ovom mestu su 1941. godine stradali Srbi i Jevreji od strane zločinačke ruke fašista i na nama je, kao potomcima onih koji su položili svoje živote za odbranu naše zemlje, da kulturom sećanja do nezaborava uspomena na njih večno živi, poručio je Petrašinović.

Naše Udruženje sa ovog mesta svake godine šalje poruku „Sećanjem do nezaborava“,kazala je Sanja Živković, predsednica Udruženja srpsko-izraelskog prijateljstva „Ahava“.Ovo je sveto mesto za sve nas koji odavanjem počasti čuvamo sećanje na sve one koji su nastradali, zaključila je predsednica Udruženja.

Vence su kraj spomenika u ime Grada položili Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu, Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada i Boris Kovačević, pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju. Žrtvama fašističkog terora su polaganjem venaca odali poštu i predstavnici Spomen-parka „Kragujevački oktobar“, SUBNOR-a, Udruženja srpsko-izraelskog prijateljstva „Ahava“, saveta mesne zajednice Bagremar, predstavnici političkih stranaka i obrazovnih institucija.

Post Author: Milan

Ostavi komentar