Sećanje na 6. april

Polaganjem venaca kraj spomenika starog ratnika Veselina Divca na Palilulskom groblju obeležena je 80. godišnjica od napada Nemačke na Jugoslaviju, 6. aprila 1941. godine. Vence su položili predstavnici gradske organizacije SUBNOR Kragujevac, a u ime grada dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom.
Grad Kragujevac u saradnji sa GO SUBNOR-a svakog 6. aprila na grobu starog borca Veselina Divca odaje poštu ne samo njegovoj hrabrosti i čovečnosti već svim palim ratnicima koji su položili svoje živote za odbranu otadžbine i svog grada. Sećanjima branimo od zaborava njihove žrtve ali i žrtvu celog našeg naroda – rekao je Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika.
Govoreći o istorijskoj važnosti Veselina Divca, Željko Zirojević, predsednik GO SUBNOR-a kaže da je bio ratnik u balkanskim ratovima, Prvom svetskom ratu, da je prošao golgotu Albanije, sa srpskom vojskom probio Solunski front. Nosilac je Karađorđeve zlatne zvezde sa mačevima, dve zlatne i dve srebrne Obilićeve medalje za hrabrost, Albanske spomenice a život je izgubio u svom gradu pred fašističkim tenkovima, aprila 1941. godine.
Njegova borba nije tu stala, priča Zirojević, predsednik SUBNOR-a, jer koracima svog oca krenula su njegova deca, Živadinka i Živorad Divac i nastavili borbu protiv fašizma i u toj borbi izgubili živote 1941 – 1945. godine. Kragujevac i Šumadija, i danas, pored Veselina Divca, Ota Sepa, Dragoljuba Krgušića, Božidara Žugića, Milivoja Milentijevića i drugih, čuva sećanje na sve heroje koji su se borili za slobodu svoga naroda i zemlje.

Post Author: Milan

Ostavi komentar