Sazdanović: Situacija veoma ozbiljna sa elementima dramatičnosti

U Kragujevcu se u poslednjih nedelju dana na dnevnom nivou registruje u proseku oko 150 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a do sada je u gradu na Lepenici vakcinisano više od 42.500 građana.

U kovid sistemu kragujevačkog Univerzitetskog kliničkog centra trenutno je hospitalizovano oko 275 pacijenata.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu Predrag Sazdanović kaže da je situacija u Univerzitetskom kliničkom centru tog grada, ali i u celom zdravstvenom sistemu veoma ozbiljna sa elementima alarmantnosti i dramatičnosti.

„Ono što treba da znamo da smo mi tek sad došli u onu poziciju od pre 15 dana kada su uvedene ove lajt epidemijske mere. One nisu kompletne epidemijske mere. Nama brojke i dalje nisu dramatično pale, i mi ih ne očekujemo“, kaže Sazdanović. On je rekao da je zaražavanje i dalje na vrlo visokom nivou. „Dnevno zaražavanje u Srbiji je preko 30 odsto, to je ogroman broj da bismo mogli da razmišljamo o bilo čemu drugom“, rekao je Sazdanović.

Specifičnost ovog talasa je da 28 do 30 odsto pacijenata zahteva ogromnu respiratornu podršku, potrošnja kiseonika je ogromna, poručio je on.

 

Izvor : B92, TV Prva

Post Author: Milan

Ostavi komentar