Sazdanović: Niko ne zna koliko će ovo trajati, spremni smo za najgori scenario

Direktor Kliničkog centra Kragujevac prof. dr Predrag Sazdanović kaže da su bili u pravu kada su pre dve nedelje najavljivali apokaliptični scenario. Isključivo možemo da nađemo razloge u neodgovornom ponašanju pojedinaca i ilegalnim okupljanjima, poručuje Sazdanović. Ističe da niko ne zna koliko će ova situacija trajati niti koliko će biti pacijenata, ali da su spremni za najgori scenario.

Nestabilna je epidemijska situacija u Kragujevcu. U odnosu na period od pre dve nedelje, broj pacijenata koji dolazi na pregled u kovid ambulantu Doma zdravlja gotovo je utrostručen. Više se i testira, a broj zaraženih varira iz dana u dana. Bilo ih je više od stotinu. Najnoviji podaci su da je od 425 uzorkovanih 70 novozaraženih u Kragujevcu.

Predrag Sazdanović je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da je trenutno u kovid delu Kliničkog centra u Kragujevcu hospitalizovano 113 pacijenata, njih 26 je na Intenzivnoj nezi, a 11 na respiratoru.
„Situacija je onakva kakvu smo i pre dve nedelje predvideli. Neko je to nazvao apokaliptični scenario, ali nažalost bili smo u pravu. Ceo sistem zdravstva u Srbiji je odjedanput opterećen ogromnim brojem pacijenata gde mi isključivo možemo da nađemo razloge u neodgovornom ponašanju pojedinaca, ilegalnim okupljanjima“, naglasio je Sazdanović.
Naveo je da su u Kliničkom centru u Kragujevcu izvršili treću seobu klinika i preseljeno je osam klinika sa svojih mesta, jer su morali da otvore nove kapacitete za prijem kovid pacijenata.
„Mi smo morali da premestimo kliniku za kardiologiju, hematologiju, gastroenterologiju, alergologiju, urologiju. Mi smo pokušali da unutrašnjim resursima otvorimo nove prostore“, rekao je Sazdanović i dodao da će zahvaljujući Ministarstvu zdravlja dobiti novih 200 kiseoničkih mesta.
„Ono što moramo da znamo da su žrtve cele ove pandemijske krize ne kovid pacijenti, odnosno pacijenti koji ne mogu da se leče tamo gde treba zato što su te klinike preseljene i ti prostori su otvoreni za kovid pacijente“, istakao je Sazdanović.
Ukazao je da je i broj zdravstvenih radnika koji su angažovani u kovid sistemu veliki, da su najveći pik imali u julu kada je 560 radnika bilo u kovid sistemu.
„Ovog puta očekujemo da će biti veći broj, očekujemo da će biti preko 700 ljudi. Kompletan zdravstveni sistem Kragujevca je podignut na noge i pod uzbunom“, naveo je Sazdanović.
U Kragujevcu je spremna privremena bolnica na „Šumadija sajmu“, a direktor Kliničkog centra kaže da nažalost razmišljaju i o drugim lokacijama.
„Sledeće nedelje ćemo da pripremimo još dva prostora – halu ‘Park’ i halu ‘Jezero’. Očekujemo tu nekih novih 250 mesta. U ovom treutku mi smo nekih 30 odsto kapaciteta i kad god dođemo do 60 posto uvodimo neke nove prostore da bismo bili spremni za novi talas“, objasnio je Sazdanović.
„Ovo niko ne zna koliko će trajati i niko ne zna koliko će biti pacijenata. Mi smo spremni za najgori scenario. Klinički centar Kragujevac i svo osoblje su veterani ovog epidemijskog rata i nema potrebe da naši pacijenti brinu da li će biti adekvatno lečeni. Pre toga, čuvajte se. Čuvajte svoje porodice, nosite maske, izbegavajte ilegalna okupljanja, čuvajte svoje zdravlje“, poručio je Sazdanović.
Što se Kragujevca i Šumadijskog okruga tiče – koronavirus je ušao gotovo svuda. Zaraženih u ima u školama, na fakultetima, u velikim kolektivima i gradskoj upravi.
Oko 2.500 ljudi u Šumadiskom okrugu je u kućnoj izolaciji i nadležne službe još uvek uspevaju da prate i izoluju kontakte, što je presudno i u ovoj rundi u borbi sa koronom.

Izvor : RTS

Post Author: Milan

Ostavi komentar