Sazdanović : Epidemija se budi u Srbiji, Kragujevac kao u julu

Direktor Kliničkog centra u Kragujevcu doktor Predrag Sazdanović kaže za RTS da se epidemija polako budi svuda u Srbiji. Istakao je da je veoma pesimističan i da moramo da budemo danas pametni da sutra ne bismo brinuli.

Predrag Sazdanović je objasnio kako će se situacija razvijati ukoliko se „ne uzmemo u pamet“.

„Zamislimo jednu situaciju da je danas 15. novembar i da Srbija obara sve dnevne rekorde u broju novozaraženih i da treba da slavite svoju slavu, recimo Aranđelovdan, a vi nemate koga da pozovete, jer su svi koji poznajete su ili zaraženi ili na intezivnoj nezi“, rekao je Sazdanović.
Ukazao je da navodi ovu apokaliptičnu verziju, jer ona može da se desi za 15-20 dana.
„Ukoliko danas nismo pametni, ako danas ne nosimo maske, nismo pažljivi i izbegavamo ilegalna okupljanja, ne držimo distancu i ne peremo ruke onda će nam se desiti da nećemo imati koga da pozovemo za svoje slave, jer će biti masovnog zaražavanja i biće mnogo bolesnih“, dodao je Sazdanović.
„Danas je vreme da budemo pametni, da sutra ne bismo razmišljali šta nam se desilo“, poručio je direktor Kliničkog centra Kragujevac.
Naglasio je da je u Evropi dramatična situacija i svuda oko nas u okruženju.
„Veoma sam pesimističan, ne poštuju se mere, razne gluposti vidimo preko društvenih mreža. Zaključak je jednostavan – ovde moramo da budemo danas pametni da sutra ne bismo brinuli“, rekao je Sazdanović.
Na pitanje da li brojke u Kragujevcu zabrinjavaju, Sazdanović kaže da brinu i da su juče imali preko 220 pregleda u respiratornim centru, a to su cifre iz jula kada je bila jako teška situacija.
„Plašim se da ponovo ulazimo u jedan ritam koji će nas za par dana uvesti u identičnu situaciju kao što je bila u julu. Ja sam tada govorio da nam preti španski i italijanski scenario, sada to više nije, sada je to evropski scenario, jer svuda je strašno“, dodao je Sazdanović.
„Ako se ne uzmemo u pamet i ne budemo odgovorni prema sebi i svojim porodicama, ne nosimo masku i izbegavamo okupljanja biće nam još teže“, zaključio je direktor Kliničkog centra Kragujevac.

Izvor : RTS

Post Author: Milan

Ostavi komentar