Saopštenje sindikata FAS-a

Povodom papira dobijenog od poslovodstva i ponudi za upućivanje radnika u inostranstvo i otpuštanja, saopštenjem za javnost koje prenosimo u celosti, oglasio se Samostalni sindikat FAS-a :

Samostalni sindikat Fijat automobili Srbije, danas je informisan o nameri Fijata, da upućivanjem radnika na rad u inostranstvo i otpuštanjima radnika, potpuno obustavi proizvodnju u kragujevačkoj fabrici. Ističemo da se nikada nećemo složiti sa tim namerama i ukoliko se ne usvoje zahtevi sindikata preduzeće radikalne mere sindikalna borbe.

Tražimo:

• Da se ponudi radnicima, za čijim radom je privremeno prestala potreba, opcija upućivanja na plaćeno odsustvo, u skladu sa Zakonom o radu, jer Fijat izražava spremnost da nastavi rad u Kragujevačkoj fabrici.
  • -Da se upućivanje radnika u inostarnstvo vrši isključivo u skladu sa Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, a ne da se izbegavaju odredbe ovog Zakona prisiljavanjem radnika da “ dobrovoljno”prihvate ponudjene uslove, dobijene u neformalnoj formi.
  • Radnicima koji nisu spremni da prihvate jednu od prethodne dve opcije, ponuditi stimulativne otpremnine koje ne mogu biti niže od dostignutih standarda u ovoj oblasti.

Pozivamo radnike da pre  izjašnjavanja, zatraže od Fijata formalnu ponudu, jer dobijeni papir to nije

Na sva druga, ishitrena I nametnuta rešenja, biće odgovoreno u duhu tradicije radničkog Kragujevca.

Kragujevac, 12.5.2022 god.                                                    Samostalni sindikat FAS

Predsednik

Saša Djordjević