Saopštenje predsednika Skupštine grada Miroslava Petrašinovića

Informacija koju su preneli pojedini mediji da je na Biračkom mestu u vrtiću Poletarac u naselju Aerodrom u Kragujevcu, od održavanja referenduma 16. januara do danas upisano 283 birača sa prezimenom Mladenović – nije tačna. Širenjem netačnih i prvenstveno neproverenih informacija izaziva se sumnja građana u izborni postupak, a tome su doprinele i izjave pojedinih političkih funkcionera stranaka koje svoje predstavnike imaju u Gradskoj izbornoj komisiji i koji do ovog trenutka nisu pokrenuli pitanje eventualnih spornih upisa u biračkom spisku ili imali drugih primedbi na dosadašanji izborni postupak.

Kao predsednik Skupštine grada, organa koji je na svojoj sednici izabrao članove Gradske izborne komisije, u kojoj su zastupljeni kako predstavnici vladajućih stranaka tako i opozicionih, smatram da je izborni postupak „svetinja“ demokratskog procesa. Zato najoštrije osuđujem iznošenje i komentarisanje neodgovornih političkih činilaca koji netačnim i neproverenim informacijama stvaraju sumnju u institucije i direktno utiču na urušavanje poverenja građana u izbore i izborni postupak u državi.

Birački spisak kao „živ“ dokument je sređeniji nego ikada do sada i nema nikakvih duplih upisa.

Prema podacima dobijenih od stručnih službi na Biračkom mestu broj 3 u MZ Aerodrom ima ukupno upisana 22 birača sa prezimenom Mladenović. Proverom prezimena Mladenović u biračkom spisku ukupno je bilo šest promena kod lica koja imaju navedeno prezime od početka godine za sva biračka mesta na teritoriji Grada.

U biračkom spisku koji administrira Gradska uprava za društvene delatnosti, kao poveren posao Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave od početka godine bilo je 6056 promena po različitim osnovama. Promene ličnih podataka po osnovu promene prezimena usled udaje ili razvoda 2276, po osnovu sticanja punoletstva 403, po osnovu prijava prebivališta 952, a po osnovu smrti 698, kao i po drugim osnovama.

Građani još danas, do ponoći, mogu da provere da li su upisani u jedninstveni birački spisak, kao i gde glasaju radi promene podataka i upisa u birački spisak.

Na kraju želim da apelujem na predstavnike medija i političkih organizacija da u skladu sa dobrom praksom i političkom kulturom koja je u prethodnom periodu bila na visokom nivou u našem Gradu sve nedoumice i eventualna sporna pitanja rešavamo u okviru institucija koje su nadležne za to, kao što su Skupština grada i Gradska izborna komisija, da se klonimo dezinformacija, senzacionalizma i pokušaja stvaranja nepoverenja građana u izborni postupak.

Post Author: Milan

Ostavi komentar