Samo jedan objekat bio u prekoračenju radnog vremena

Sekretarijat za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju preko Komunalne inspekcije i Komunalne milicije sprovodi svakodnevne nadzore u skladu sa novom Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti Kovid 19 sa pojačanim merama inspekcijskog nazora i kontrole.
Tokom jučerašnjeg dana kontrolisano je ukupno 189 objekata od kojih je 39 većih ugostiteljskih objekata. Samo jedan objekat zatečen je u prekoračenju radnog vremena prema kome će biti izrečene sankcije. Inspektori su kontrolisali objekte u kojima su kladionice, teretane, sale za održavanje svečanosti, hotele, tržne centre, četiri pijace u toku dana i objekte i sredstva javnog saobraćaja. Od ukupno kontrolisanih 41 autobusa, svi vozači su nosili maske, a od 251 putnika zatečeno je 6 putnika bez maski. U 53 taksi vozila prevoznika iz udruženja Pink, Halo, Cool, Mega, tri vozača i četiri putnika su bili bez maski.
Nije bilo većih problema u sinoćnoj kontroli. Izmenjeno radno vreme za ugostiteljske objekte do 18 sati poštuju svi ugostiteljski objekti osim jednog koji je bio u prekoračenju. Radno vreme do 21 sat koji se odnosi na trgovine, radnje sa prehrambenom robom takođe se poštuje – kaže Miroslava Petrović, sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove i komunalnu miliciju.
Inače, od juče su na snazi nove mere Vlade Republike Srbije za suzbijanje epidemije izazvane bolešću Kovid-19 koje su oročene na 10 dana. One se odnose na skraćivanje radnog vremena do 18 sati restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima. Nove mere obavezuju bezuslovno korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti. Takođe je zabranjeno javno okupljanja s prisustvom više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4m kvadratna po osobi).
U skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije, Privredna komora Srbije uputila je lokalnim samoupravama uputstvo za rad maloprodajnih objekata u kome se navodi da je uz poštovanje opštih mera prevencija i fizičke udaljenosti potrošača radno vreme maloprodajnih objekata od ponedeljka do nedelje od 05.00 do 21.00 sat. Trgovci na malo prehrambenom robom i apoteke koje se nalaze u sklopu tržnih centara mogu raditi do 21.00 sat, ako za njih postoje posebno organizovani ulaz i ako su postavljene fizičke barijere koje sprečavaju ulazak potrošača u druge delove tržnog centra.
Po isteku 10 dana, mere će biti iznova razmotrene u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom.

Post Author: Milan

Ostavi komentar