Sa Velikog školskog časa poslata snažna antiratna poruka

Uz podsećanje na najveći zločin u istoriji Kragujevca, i ove godine poslate su poruke mira iz Šumarica sa tradicionalne antiratne manifestacije Veliki školski čas. Ove godine u Šumaricama izvedena je dramska poema „Šum Šumarice“, po tekstu Darka Cvijetića, u režiji Marka Misirače.

Vence su kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima položili profesori i učenici Prve kragujevačke gimnazije, državna delegacija koju su činili predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i izaslanik predsednika Republike Srbije Milorad Veljović, predstavnici brojnih ambasada i delegacije gradova pobratima. Velikom školskom času prisustvovali su i ministri u Vladi Republike Srbije, Nikola Selaković i Slavica Đukić Dejanović kao i brojni predstavnici javnog života grada.

Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine poručio je da na današnji dan tuguje cela Srbija.

Kroz svoju istoriju, na najteži mogući način, svojim stradanjima shvatili smo i naučili da na ovom svetu pravde nema i da nema tog prava koje veliki, silni i moćni nisu u stanju da pogaze ukoliko misle da to ugrožava njihove interese. To smo razumeli. Danas znamo da onoliko koliko je sama Srbija snažna, koliko je spremna da se bori za sebe i za svoje, toliko će nama da bude dobro – kazao je Orlić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković poručio je da kultura sećanja pokazuje koliko je srpski narod, iako neveliki po broju, veliki po svojoj istoriji, veliki po svojoj ljubavi prema slobodi i otadžbini, bio veliki u svom stradanju, a danas veliki u svom stvaranju.

Ono što se oktobra 1941. godine dešavalo u čitavoj centralnoj Srbiji, Šumadiji, ono što se dešavalo u Kraljevu, u Kruševcu, u Dragincu kod Loznice i što je doživelo svoj apsolutni vrhunac, dno ljudskog beščašća, dogodilo se ovde, u vašem divnom gradu Kragujevcu, počevši od 18. i 19. oktobra, u Grošnici, Maršiću, Ilićevu, i na kraju u Šumaricama, jeste jedna od najmračnijih stranica prošlosti, ne samo ovih prostora već i Evrope uopšte – kazao je Selaković.

Dramski prikaz poeme izveli su glumci Knjaževsko-srpskog teatra kojima su se pridružila deca iz Dramskog studija „Petar Pan“, DKRC „Super mama“ i mladi glumac Todor Jovanović.

Poemu čini  20 monologa, ispovesti bez početka i kraja živih i mrtvih, preživelih i streljanih, žena, dece, zalutalih kostiju, zakopanih i onih koji zakopavaju , nemačkih vojnika i Šumarica.

Nedavna dešavanja u svetu, novi ratni sukobi, dodatno aktualizuju čitavu ovu priču, ističe režiser poeme Marko Misirača.

Velika nam je čast da jedan od najznačajnijih i najautentičnijih pesnika bola u našem regionu  piše poemu na temu Velikog školskog časa u Kragujevcu. Predstave po njegovim romanima su veoma uspešne, nagrađivane, tako da je nama bilo veliko zadovoljstvo da iznesemo Darkovo viđenje stradanja u Šumaricama, u Kragujevcu, i mislim da smo napravili nešto što je dostojno i ove velike tragedije i ove manifestacije – kazao je Misirača.

Post Author: Milan

Ostavi komentar