Sa Trga srpsko-jevrejskog prijateljstva u Bagremaru poslata poruka mira

Polaganjem venaca i minutom ćutanja kraj Spomenika streljanim Srbima i Jevrejima u Bagremaru obeležena je 82. godišnjica od tragičnog događaja i odata počast nevino stradalim žrtvama ova dva naroda. Vence su, u ime grada Kragujevca položili predsednik Skupštine grada Kragujevca, Miroslav Petrašinović, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, Biljana Ilić Stošić, predstavnici MZ Bagremar, Udruženja srpsko-jevrejskog prijateljstva „Ahava“, Spomen parka „Kragujevački oktobar“, predstavnici političkih partija.

Grad Kragujevac, kao grad stradalih i grad heroj, snažno neguje kulturu sećanja na sve nevino stradale žrtve tokom Drugog svetskog rata. Danas sa ovog mesta odajemo poštu nevino stradalim Srbima i Jevrejima i šaljemo poruku da rat i ubijanje nevinih nikada ne može biti rešenje za bilo kakav sukob, rekao je predsednik Skupštine grada Kragujevca, Miroslav Petrašinović. Sa ovog mesta želimo da pošaljemo snažnu antiratnu poruku da je svetu neophodan mir, da nigde ne sme da se dogodi ovakav zločin i to je poruka koju mi tradicionalno šaljemo svakog oktobra kada se sećamo kragujevačke tragedije – istakao je Petrašinović i dodao da jedino kroz mir može doći do prosperiteta, progresa i prevazilaženja problema koji postoje.

Danas obeležavamo još jednu godišnjicu sećanja na nevino stradale žrtve Drugog svetskog rata i sa ovog mesta šaljemo poruku mira, poruku tolerancije i želje da se ovakve tragedije više nikada ne dogode. Na ovom mestu započet je krvavi pir koji se nastavio i nakon toga je Jevrejska zajednica Kragujevca potpuno nestala sa teritorije grada Kragujevca, rekao je Predrag Vukašinović, predsednik srpsko-jevrejskog udruženja „Ahava“.

Post Author: Milan

Ostavi komentar