Rođena Sofija Loren

Na današnji dan, 1697. u Rejsvijku kod Haga, Engleska, Španija, Holandija i Nemačko Carstvo potpisali mirovni ugovor s Francuskom, čime je okončan rat Velike alijanse. Veštom diplomatijom Francuska uspela da zadrži gotovo sve osvojene teritorije.

Italijanski novinar i pacifista Ernesto Teodoro Moneta, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1907, rođen 20 septembra 1833.

Škotski hemičar i fizičar Džejms Djuer, pronalazač termos-boce, rođen je 20 septembra 1842. Prvi proizveo tečan i čvrst vodonik.

Nemački filolog i pisac Jakob Grim, osnivač savremene germanistike, umro je 20 septembra 1863. S bratom Vilhelmom sakupio i objavio čuvene priče i bajke za decu. Prevodio srpske narodne pesme koje je sakupio Vuk Stefanović Karadžić.

Na današnji dan, 20 septembra 1934 rođena italijanska filmska glumica Sofija Šikolone, poznata kao Sofija Loren (na fotografiji), koja se proslavila u neorealističkim italijanskim filmovima poslije Drugog svjetskog rata, a kao medijski produkt producenta i muža Karla Pontija postala je svjetska zvijezda. Filmovi: „Napuljsko zlato“, „Žene sa rijeke“, „Hljeb, ljubav i…“, „Čočara“, „Crna orhideja“, „Čežnja pod brijestovima“, „Sid“, „Dvije ž

Vrh rimokatoličke crkve u Hrvatskoj objavio 20 septembra 1945 „Pastirsko pismo“, čiji je duhovni tvorac bio ratni zločinac zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac. U pismu je žestoko napadnuta nova vlast u Jugoslaviji zbog presuda „katoličkim vernicima i sveštenicima“ /ustašama i njihovim saradnicima/, zbog odvajanja crkve od države i zbog agrarne reforme.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar