Rođena francuska kraljica Marija Antoaneta

Na današnji dan, 2 novembra 1687, u pobuni janjičara u Carigradu, zbačen je sa vlasti turski sultan Muhamed IV, a na presto je došao njegov mlađi brat Sulejman III.

Drugog novembra 1755 rođena je francuska kraljica Marija Antoaneta (Marie Antoinette), žena Luja XVI (Louis), ćerka austrijske carice Marije Terezije (Maria Theresia). Optužena tokom Francuske revolucije da je tajnim vezama sa bečkim dvorom izdala Francusku, pogubljena je na giljotini 1793.

Engleski matematičar Džordž Bul (George Boole), osnivač simboličke logike i „Bulove algebre“, koja je imala presudan značaj za razvoj kompjutera, rođen je 2 novembra 1815. Značajni su njegovi radovi „Istraživanje zakona mišljenja“ i „Matematička analiza logike“

Srpski klasični filolog Milan Budimir, član Srpske kraljevske akademije, profesor Beogradskog univerziteta, koji je proučavo indoevropske dijalekte u Sredozemlju, rđen je 2 novembra 1891. Objavljivao je i na francuskom jeziku, na kojem je izdavao i časopis „Revue internationale des etudes balkaniques „. Djela: „O Ilijadi i njenom pesniku“, „Iz klasične i savremene aloglotije“, „Problem bukve i protoslovenske domovine“, „Grci i Pelasti“, „Dvije vrste Aristotelove tragedije“, „Sa balkanskih istočnika“, „Carmen arvale“, „Patriculae Pelesticae“.

Srpski slikar Stevan Aleksić, majstor obnove ikonostasa srpskih crkava, umro je 2 novembra 1923. Akademiju je završio u Minhenu, a slikarsku radionicu je otvorio u rodnom Aradu, u kojem je renovirao ikone i slike na svodovima crkve. Obnovio je i ikone i slike u crkvama u Temišvaru, Vukovaru, Novom Sadu, Modošu (sada Jaša Tomić), Beneševu i drugim mjestima. Najznačajniji i najobimniji rad obavio je u Preobraženskoj crkvi u Pančevu: 32 ikone velikog formata, tri kompozicije iz istorije srpske crkve i 44 medaljona svetaca.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar