Rođen tvorac Jugoslovenske škole košarke Aleksandar Nikolić

Kristofor Kolumbo otkrio je 1492 godine Kubu.

Povlačeći se sa srpskom vojskom u Prvom svetskom ratu 1915 godine, samoubistvo je izvršio srpski pisac Milutin Uskoković, autor lirskog temperamenta, u čijim se delima sukobljavaju romantizam i moderno shvatanje života i sveta. Završio je prava u Beogradu i doktorirao u Ženevi. Pokušao je da stvori beogradski društveni roman, ulazeći u dramatične sudare ličnosti s gradskom sredinom, ali je više prikazivao unutrašnja stanja intelektualaca nego kompleksnu sliku vremena. Dela: romani „Došljaci“, „Čedomir Ilić“, zbirka pripovedaka „Kad ruže cvetaju“, crtice „Pod životom“, „Vitae fragmenta“.

Umro je 1923 godine srpski političar i publicista Stojan Protić, jedan od tvoraca Radikalne stranke, prvi premijer Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, jer je regent Aleksandar Karađorđević ponudio njemu da sastavi vladu umesto vođi radikala Nikoli Pašiću. Izdavao je i uređivao časopis „Delo“ i list „Odjek“. Dela: „O Makedoniji i Makedoncima“, „Srbi i Bugari u Balkanskom ratu“, „Albanski problem i Srbija i Austro-Ugarska“, „Tajna konvencija između Srbije i Austro-Ugarske“.

Rođen je 1924 godine srpski sportski trener Aleksandar Nikolić, tvorac superiorne jugoslovenske škole košarke, najznačajniji stručnjak evropske košarke u 20. veku. Košarku je počeo da igra 1946. i nastupao je za više ekipa, uključujući „Crvenu zvezdu“ i „Partizan“, za jugoslovenski nacionalni tim odigrao je 11 utakmica, a 1951. postao je trener reprezentacije Jugoslavije, kojoj je doneo prve medalje 1961. na evropskom i 1963. na svetskom prvenstvu i titule prvaka Evrope 1977. i sveta 1978. Kao trener „OKK Beograda“ osvojio je prvenstvo i Kup Jugoslavije, s „Crvenom zvezdom“ Kup Jugoslavije i Kup pobednika kupova, a sa „Injisom“ iz Varezea sve što se moglo osvojiti – tri titule prvaka Italije, tri kupa te zemlje, tri Kupa evropskih šampiona i dva Interkontinentalna kupa. U košarkaškim krugovima najčešće su ga zvali Profesor i bio je učitelj plejade srpskih trenera čije su ekipe praktično monopolizovale evropske klupske titule. Zbog ogromnih zasluga za košarku, godine 1998. uvršten je u čuvenu „Kuću slavnih“ u američkom gradu Springfild, kolevci košarkaške igre.

Post Author: Milan

Ostavi komentar