Rođen Jovan Sterija Popović

Na današnji dan, 13 januara 1806, rođen srpski pisac Jovan Sterija Popović, prvi srpski komediograf, „otac“ srpske drame. Kao načelnik Ministarstva prosvete Srbije obavio pionirski rad u organizovanju školstva, pokrenuo inicijativu za osnivanje Akademije nauka, Narodne biblioteke i Narodnog muzeja. Učestvovao u organizovanju prvog beogradskog teatra, 1841. otvoren njegovom tragedijom „Smrt Stefana Dečanskog“.

Japanski šogun Tokugava 13 januara 1854 potpisao prvi trgovinski ugovor kojim su za SAD otvorene neke japanske luke. Kasnije potpisani ugovori s Velikom Britanijom, Rusijom, Francuskom, čime je Japan prekinuo politiku izolovanosti i počeo da se uključuje u međunarodne odnose.

Francuski pisac Emil Zola 13 januara 1898 pod naslovom „Optužujem“ objavio u listu „Loror“ otvoreno pismo predsedniku Republike u kom je ukazao na mahinacije vojnih krugova i zatražio oslobađanje kapetana Alfreda Drajfusa, koji je na procesu 1894. osuđen na doživotnu robiju zbog navodnog odavanja vojnih tajni Nemačkoj. Drajfus na obnovljenom procesu oslobođen optužbi i 1906. rehabilitovan, vraćen u vojsku i unapređen u čin majora.

Na plebiscitu u oblasti Sar, kojom je na osnovu mandata Lige naroda upravljala Francuska, 13 januara 1935 ubedljivom većinom izglasano pripajanje Nemačkoj.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar