Rođen je Puškin

Rođen je 1799 godine Aleksandar Sergejevič Puškin, veliki ruski pesnik romantičar, koji se, međutim, smatra i začetnikom realističkog pravca u ruskoj književnosti. Stojeći na početku ruskog realizma, Puškin je odmah dao roman, i to u stihovima, „Evgenije Onjegin“. U oblasti drame, njegov „Boris Godunov“ predstavlja značajno delo ne samo ruske dramske literature nego i svekolikog ruskog realizma. Kada je reč o Puškinovom dramskom stvaralaštvu, ne bi trebalo zaobići ni dramu „Mocart i Salijeri“. Puškin je pisao i poeme („Cigani“, „Poltava“, „Bakarni konjanik“), pripovetke („Kapetanova kći“, „Stanični nadzornik“…), ali čini se da je ovaj pangenijalni ruski duh nenadmašan ipak pre svega u oblasti lirske poezije; pomenimo samo njegova najčuvenija lirska ostvarenja: „Voleo sam vas…“, „Posvećeno*** (A. P. Kern)“, „Zimsko veče“, „Zimski put“, „Prorok“, „Sužanj“, „Arion“, „Taljige života“, „Podigoh spomenik“, „Eho“, „Oprosti snove ljubomorne moje…“

Krunisan je 1896 godine poslednji ruski car – Nikolaj II.

U SAD-u je 1946 godine patentirana hidrogenska bomba. Reč je o bombi koja oslobađa ogromne količine nuklearne energije pri vrlo visokim temperaturama. Kao „upaljač“ hidrogenske bombe služi atomska bomba.

U prvu službenu posetu Jugoslaviji predstavnika ŠSR posle 1948. i kampanje Informbiroa, u Beograd je 1955 godine doputovala državno-partijska delegacija s prvim sekretarom Centralnog komiteta sovjetske Komunističke partije, Nikitom Hruščovom, na čelu. Razgovori u Beogradu i na Brionima završeni su potpisivanjem Beogradske deklaracije u kojoj su sadržani principi odnosa dveju država.

Popularni pevač Majkl Džekson oženio se 1994 godine ćerkom Elvisa Prislija, Lizom Meri Prisli.

Post Author: Milan

Ostavi komentar