Rođen je Pablo Pikaso

Srpski knez Miloš Obrenović postigao je 1815 godine sporazum s vezirom Beogradskog pašaluka Marašli Ali-pašom o mešovitoj srpsko-turskoj upravi, čime je završen Drugi srpski ustanak. Otomansko carstvo je fermanom utvrdilo povlastice Srba – da sami skupljaju porez, da imaju narodnu kancelariju, da u suđenju Srbima učestvuju i srpski knezovi, da u svojstvu glavnog kneza Miloš posreduje između naroda i beogradskog vezira, a Turcima je uskraćeno da žive u selima i u njima drže čitluke (posede). To je bio početak kraja otomanske vlasti u Srbiji, a knez Miloš je preuzeo unutrašnju upravu.

Rođen je 1838 godine Žorž Bize, francuski kompozitor. Završio je Konzervatorijum u Parizu, kao učenik Gunoa. Njegovo stvaranje predstavlja najviši domet francuskog operskog realizma druge polovine 19. veka. Dela: opere „Karmen“ (koja ga je i proslavila), „Lovci bisera“, scenska muzika za Dodeovu „Arlezijanku“, simfonijska muzika „Roma“, „Simfonija u S-duru“…

Rođen je 1881 godine Pablo Ruis Pikaso, slikar, vajar, dekorater i keramičar. Poreklom je bio Španac, ali je od rane mladosti živeo i radio u Parizu. Počeo je kao postimresionista, zatim osnovao kubizam, prošao klasičnu fazu, ponovo se vratio kubizmu i približio apstraktnoj umetnosti. Neobično ingeniozan, raznovrstan i plodan umetnik koji se besprimerenom slobodom kreće od helenske tradicije do umetnosti varvara svih naroda i vremena. U njegovom opusu posebno mesto zauzimaju rana kompozicija „Gospođice iz Avinjona“, „Gernika“ sa antiratnom porukom i velika zidna slika u palati UNESKO u Parizu. Imao je veliki uticaj na svetsku umetnost 20. veka.

Vlada ŠSR je 1949 godine u noti vladi FNRJ otkazala gostoprimstvo jugoslovenskom ambasadoru u Moskvi, a ubrzo su i vlade zemalja istočne Evrope povukle ambasadore iz Jugoslavije i pod neosnovanim izgovorom otkazale gostoprimstvo diplomatama i drugim predstavnicima Jugoslavije.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar