Rođen je Maksim Gorki, osnovan „Vest Point“

Osnovana je 1802 godine Vojna akademija „Vest Point“, prva vojna škola u SAD-u. U ovu prestižnu školu tek je 1870. godine upisan prvi crni pitomac, a žene su pravo upisa stekle tek 1976.

Rođen je 1868 godine Maksim Gorki, ruski književnik, jedan od osnivača sovjetske književnosti i utemeljivača socijalnog realizma. U književnosti se pojavio pod romantičnim pseudonimom Jegudila Hlamida, skitnice, boema, majstora svih zanata. U romanima je slikao postanak, polet i padanje buržoaskog društva i pojavu proletarijata. Dela: „Detinjstvo“, „Među ljudima“, „Moji univerziteti“, „Starica Jezergil“, „Život Matveja Kožemjakina“, „Na dnu“, „Malograđani“…

Ser Artur Evans otkrio je 1900 prastari grad Knosos na severnoj obali Krita. U njemu je cvetala prehelenska minojska kultura u periodu oko 2300-1400. godine pre nove ere. Otkopana je veličanstvena vladarska palata među čijim su ostacima nađene slike na zidu, zemljano posuđe i razni predmeti od kamena i metala.

Predsednik Jugoslavije Josip Broz doputovao je 1953 godine u Veliku Britaniju; to je bila prva poseta šefa jugoslovenske države jednoj zapadnoj zemlji posle Drugog svetskog rata.

Post Author: Milan

Ostavi komentar