Rođen je Jesenjin

Predvođeni vladikom Petrom I Petrovićem Njegošem, Crnogorci su 1796 godine na Krusima do nogu potukli Turke, a u bici je poginuo i skadarski paša Mahmut Bušatlija, koji je sa 23.000 vojnika pokušao da pokori Crnu Goru.

Rođen je 1814 godine ruski pesnik Mihail Jurjevič Ljermontov. Zbog svojih slobodoumnih stihova, dva puta je po kazni bio slat na Kavkaz. Njegova dela napisana još u dečačkom dobu predstavljaju izuzetno zrela pesnička ostvarenja, te su ušla u sve pesničke zbirke i antologije. Pisao je poeme: „Demon“, „Pesma o trgovcu Kalašnikovu“, „Mciri“, pesme: „Prorok“, „Pesnik“, „Izlazim sam na put…“, „Jedro“, „Povodom pesnikove smrti“, „Misao“, „Otadžbina“, „Zbogom, neumivena Rusijo…“, „Oblaci“, dramu „Maskarada“ i roman „Junak našeg doba“.

Rođen je 1895 godine ruski pisac Sergej Aleksandrovič Jesenjin, koji je melodičnim i slikovitim stihovima poetizovao boemiju i skitnju i slutio oluje nad Rusijom i sopstveni udes skitnice i samoubice u 30. godini života. Konflikt epohe i pjesnikove lirske duše najviše je izražen u dramatičnim ciklusima „Kafanska Moskva“ i „Povratak u zavičaj“ i nizu pjesama nastalih 1924. i 1925. u kojima je najavljen pjesnikov tragičan kraj – samoubistvo u decembru 1925. Snažno je uticao na generacije pjesnika, ne samo ruskih. Ostala djela: zbrike pjesama „Zadušnice“, „Ispovijest mangupa“, „Triptih“, „Stihovi skandalista“, „Sovjetska Rusija“, „Persijski motivi“, pripovijetka „Urvina“, poema „Ana Snjegina“, dramska poema „Pugačov“.

Naziv Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca promenjen je 1929 godine u Kraljevina Jugoslavija.

Predsedništvo SFRJ prešlo je 1991 godine na rad u uslovima neposredne ratne opasnosti, ocenivši da je građanski rat na pomolu i da su se za takav rad stekli uslovi predviđeni ustavom. Predstavnici Hrvatske i Slovenije već su se isključili iz rada Predsedništva.

Post Author: Milan

Ostavi komentar