Revakcinacija u najvećem romskom naselju Licika

U najvećem romskom naselju Licika danas je vakcinalni tim Dom zdravlja obavio revakcinaciju meštana ovog naselja koji su pre tri nedelje primili prvu dozu zaštite. U prisustvu koordinatora za romska pitanja Zorana Pavlovića, romske zdravstvene medijatorke Svetlane Lazović danas je drugu dozu primilo oko 30 građana. Revakcinaciju je obišla dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Kampanja imunizacije se nastavlja. Grad Kragujevac raspolaže sa Fajzerovom, Astrazenekom, Sputnjik V vakcinom koju dobijamo prema prijavljenima na portalu E-uprave, a očekujemo da do kraja meseca stignu i količine Sinofarm  vakcine za koju je na terenu najviše zainteresovanih, kaže dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća. Na osnovu danas predstavljene studije koju rade Dom zdravlja i Institut za javno zdravlje utvrđeno je da su sve vakcine delotvorne a to je ono što sve naše građane najviše interesuje. Prema ovom istraživanju jedna doza vakcine četiri, a obe doze čak osam puta umanjuju rizik da se kovid pacijent hospitalizuje i to je suština istraživanja a svojevrsan poziv svim građanima da se vakcinišu vakcinom kojom žele.

Prema rečima Zorana Pavlovića, koordinatora za romska pitanja uglavnom su se odazvali građani srednjih godina a zaiteresovanih prema podacima koje ima mobilni  tim za inkluziju Roma ima i u drugim romskim naseljima.

 

 

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar