Reciklažom do vožnje

U Vašarištu kod Medicinske škole postavljen je prvi od pet reciklomata u okviru projekta ’’Reciklažom do vožnje’’, a u narednih nekoliko dana još četiri takva aparata biće postavljena u naseljima Bubanj, Aerodrom, Stanovo i Bresnica. Prvi takav reciklomat pre godinu dana postavljen je u centru kod gradske Agencije za saobraćaj. Radi se o projektu koji sprovode operater ambalažnog otpada Sekopak i JKP Šumadija, u saradnji sa kompanijama Coca – Cola HBC, Apatinska pivara i Tetra Pak. Pokretanju u rad mašine za prikupljanje staklene ambalaže, PET plastike, limenki i tetrapak ambalaže prisustvovali su Stefan Nikezić član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, Nemanja Dimitrijević direktor JKP Šumadija i Vladimir Jakšić, direktor Medicinske škole.

Prioritet grada Kragujevca jeste smanjenje zagađenosti vazduha na teritoriji grada, upravljanje otpadom, otpadnim vodama, obnavljanjem i ozelenjavanjem javnih površina. Ovim programima želimo status ’’Zelenog grada’’ a veliku važnost imaju i projekti koji se bave reciklažom. Na inicijativu JKP Šumadija pre godinu dana postavljen je prvi ovakav aparat koji je privukao pažnju sugrađana a danas puštamo u rad još jedan od pet aparata koje su predati na upravljanje od strane kompanije Sekopaka. Ovakve i slične aktivnosti grad će uvek podržati jer vode boljem i kvalitetnijem životu građana a benefit imaju i grad i sami građani – rekao je Stefan Nikezić, član Gradskog veća.

U cilju unapređenja i razvoja svojih usluga, JKP Šumadija Kragujevac prošle godine postavilo je prvi reciklomat – pametnu mašinu za prikupljanje i sortiranje ambalažnog otpada koja ima mogućnost prepoznavanja različitih tipova otpada, njegovo prihvatanje i skladištenje, vrednovanje i upis novčanog iznosa predate ambalaže u personalizovane i nepersonalizovane eKG kartice. Dugogodišnja saradnja JKP Šumadija Kragujevac i kompanije Sekopak rezultirala je projektom „Reciklažom do vožnje“  a prema rečima predstavnika u planu je da se i dalje razvija u pravcu održivog i efikasnog upravljanja ambalažnog otpada.

Kompanija Globaltel doo, kao jedan od sponzora, prepoznala je pozitivne efekte ovakvog načina sakupljanja i razvrstavanja ambalažnog otpada, pa je Kragujevčanima omogućen i dodatan mobilni internet za povezivanje eKG kartice i Globaltel mobilnog broja. Građani Kragujevca su pokazali veliko interesovanje za ovakvom vrstom odlaganja ambalažnog otpada, pa se nadamo da ćemo ih, postavljanjem još pet ovakvih mašina, dodatno motivisati da na pravilan način vrše primarnu selekciju i razvrstavanje ambalažnog otpada. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i kompanijama Koka – kola HBC Srbija, Apatinska pivara i Tetra Pak što su prepoznale značaj pilot-projekta i odlučile da ulažu u njegov razvoj“,rekao je Nemanja Dimitrijević direktor JKP Šumadija Kragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar