Reagovanje na tekst o tribini „Kragujevac slobodno“

Na tekst o  „Kragujevac slobodno“ nova politička opcija, objavljen u utorak 9 jula, dobili smo dve reakcije na našoj fejsbuk stranici – grupe „Kragujevac slobodno“ i Aleksandre Kostić. Obe objavljujemo u celosti i uz njih objavljujemo odgovor redakcije.

„Počelo je #KGslobodno Medijima je najavljeno ko je organizator, Veliki park nije upisan u registar medija pa prema tome smatramo da nije bilo potrebe da vama šaljemo najavu. S obzirom da ste izneli ogromne neistine u ovom nepotpisanom tekstu, moraćemo da vas pozovemo da sve ovo i dokažete pred nadležnim organima. “

Tačno je da vi kao neformalna grupa, baš kao i sve druge organizacije, imate aposlutno pravo da na dogadjaje koje organizujete zovete medije po svom izboru. Tačno je i da neke portale možete smatrati medijima, bez obzira da li su registrovani ili ne, a neke ne. To je u Srbiji za političke organizacije uobičajena praksa. Podsetiću vas da time kršite načela slobode informisanja, jer informacije uskraćujete određnim medijima. Shvatili smo da pre nego pošaljete najave medijima, uvek proverite i registar medija i to je takođe sve u skladu sa pravilima dobre prakse. 

To je vaš izbor i manje je važno, od činjenice da u najavi nije navedeno ko je organizator tribine. Naime, u razgovoru sa kolegama pred samu tribinu dobila sam informaciju da u najavi nije naveden organizator događaja. Još jedan dokaz da je to tako su i same najavne vesti koje su objavili gradski mediji, uglavnom portali, ali i list Danas. Sem toga, na samom kraju tribine Bojana Vlajović Savić, moderatorka, je postavila upravo to pitanje i Aleksandra Kostić je odgovorila da je „Kragujevac slobodno“ organizator tribine. 

Komentarom na fejsbuk stranici portala Velikipark zaobišli ste uobičajenu proceduru ukoliko ste želeli demanti bilo kog dela teksta, ili reakciju na isti- posaljete imejl uredniku ili pozovete istog da ga obavestite šta želite, na šta se žalite i šta ćete preduzeti.

Ovako, vaš komentar o dokazivanju „pred nadležnim organima“ može da se razume samo kao pretnja, a valjda se zalažete za slobodu govora, mišljenja i medija.

I reč dve o „nepotpisanom tekstu“. Nijedan tekst na portalu Velikipark nije potpisan. I za sve je odgovorna urednica Olivera Ilić i sve je to u skladu sa zakonom.

Komentar Aleksandre Kostić

“ Ako se bavite novinarstvom, morate da znate osnovni princip novinarstva. Pravog novinarstva ne zute stampe.
Evo jednog dela kodeksa.
-Obaveza je novinara da tacno, objektivno i blagovremeno izvesti o dogadjajima od interesa za javnost, postujuci pravo javnosti da sazna istinu i drzeci se osnovnih standarda novinarske profesije”
Smernice:
-Politicke i ideoloska pozadina informacija ne sme da utice na odluku o njenom objavljuvanju, cak i ako je ta politicka ili ideoloska pozadina u suprotnosti sa politickim ubedjenjem novinara, urednika ili vlasnika medija.
-Saopstenje politickih stranaka ili drugih interesnih grupa moraju da budu oznacena kao takva. U slucaju da je saopstenje redakcije obradjeno, citaoci/gledaoci/slusaoci moraju da budu obavesteni o primarnom izvoru informacije.
-Redacijska obrada saopstenja ne sme da izmeni cinjenjice, kontekst u kojem su upotrebljene, niti njihov smisao.
-Pravo je medija da imaju razlicite uredjivacke koncepte, ali je obaveza novinara i urednika da prave jasnu razliku izmedju cinjenica koje prenose, komentara, pretpostavki i nagadjanja

Nadam se da sam bar malo pomogla.“

Redakcija portala Velikipark izvinjava  se Aleksandri Kostić i čitaocima, jer je u tekstu navedeno da je bila članica Dosta je bilo. Kostićka tvrdi da nije nikada bila član te organizacije. Naši izvori za ovaj podatak su fotografije sa izbornih konvencija stranke, različitih događaja DJB, ali i sagovornici portala. Još jednom se izvinjavamo zbog ove nenamerne greške.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar