Razmena iskustava o prednostima energije sa solarnih krovova

Grad Kragujevac će u naredna dva dana biti domaćin radionice koja će omogućiti razmenu iskustava i dobrih praksi između predstavnika lokalnih samouprava i njihovih partnera iz civilnog sektora na temu kako stimulisati stvaranje energetskih zajednica kroz promovisanje solarnih krovova. Reč je o završnom događaju koji objedinjuje dva projekta „SCCALE 20-30-50“ i „Balkan Solar Roofs“. Učesnike radionice koji dolaze iz 40 gradova bivše Jugoslavije, u ime Grada Kragujevca, pozdravila je Sanja Tucaković, članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu. Ona je izrazila zadovoljstvo što je upravo Grad Kragujevac zajedno sa Porečom i Mostarom, jedan od tri pilot grada u kojima se realizuje projekat „Balkan Solar Roofs „  koji je deo Evropske inicijative za klimu nemačkog saveznog ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbednost. Ona je istakla da je ovaj veliki skup u Kragujevcu rezultat dosadašnjeg rada našeg energetskog menadžera i gradske uprave koja se bavi ovim poslovima.

U prethodnom periodu radili smo dosta na podizanju svesti građana i privrede o uvođenju novih sistema proizvodnje električne energije. U Kragujecu trenutno imamo tri solarne elektrane, u vrtiću „Zeka“, „Kneginja Ljubica“ i Javna garaža – kazala je Tucaković.

Projektom se pokreće solarna kampanja koja treba da motiviše građane i mala i srednja preduzeća za korišćenje energetskog potencijala solarne energije, odnosno da koriste energiju sunca.  Korišćenje solarne energije je dostupno svima i ne zahteva posebne preduslove za proizvodnju struje iz ovog obnovljivog izvora.Program ima za cilj da omogući i inspiriše 500 novih instalacija solarnih krovova u balkanskim gradovima do 2024. godine.Tehničku podršku pruža organizacija ZEZ – Green Energy Cooperative sa sedištem u Zagrebu, a strateški partner na projektu je Regionalni edukacijski i informacioni centar za održivi razvoj jugoistočne Evrope sa sedištem u Sarajevu.

Kragujevac je u ova dva dana domaćin završnih događaja dva međunarodna projekta. Prvi se odnosi na Balkanske solarne krovove, to je projekat koji smo realizovali u prethodne dve godine zajedno sa gradovima Porečom i Mostarom i 25 gradova pratilaca. Cilj ovog projekta je podizanje svesti o značaju korišćenja obnovljivih izvora energije. Drugi projekat o kome smo danas govorili odnosio se na energetske zajednice i energetske zadruge, odnosno o tome koliko je moguće ovu praksu uvesti u Srbiju.

Mi smo danas imali 40 učesnika iz svih zemalja bivše Jugoslavije i nadamo se da će ovakvi susreti znatno doprineti razmeni naših iskustava i da možemo da ih primenimo u praksi – kazala je Ana Radojević, energetski menadžer grada Kragujevca.

Post Author: Milan

Ostavi komentar