Ravnomerni regionalni razvoj i privlačenje novih investicija teme sastanka u Kragujevcu

Uloga regionalnih razvojnih agencija u procesima planiranja, programiranja i pripreme projekata, lokalnih samouprava u izradi nove krovne Strategije regionalnog razvoja i Zakona o održivom ravnomernom regionalnom razvoju, njihovom značaju u procesu izrade novog Zakona o kohezionoj politici i procesu evropskih integracija, teme su sastanka ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović sa predstavnicima 12 gradova i opština šumadijskog i pomoravskog okruga održanom danas u Kragujevcu.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je istakao veliko zadovoljstvo što je Kragujevac domaćin i centar okupljanja predstavnika gradova i opština šumadijskog i pomoravskog okruga. Ovakav konstruktivan sastanak od velikog je značaja, jer pored ostalog definiše obaveze lokalnih samouprava u kohezionoj politici i svemu što podrazumeva strateško opredeljenje naše države, pristupa Evropskoj uniji. Grad Kragujevac je izvršio svoj deo obaveza vezanih za izradu desetogodišnje strategije Plana razvoja grada Kragujevca za period 2021-2031, jer je to je dokument od kojeg se polazi, rekao je gradonačelnik Dašić.

U fokusu razgovora bili su IPA i IPARD fondovi ali i sve druge mogućnosti finansiranja, posebno u svetlu činjenice da bez obzira na krizu koja se dešava u svetu i Evropi, mi ne odustajemo od onoga što je prioritet Vladi RS i svakoj lokalnoj samoupravi a to je ravnomerni regionalni razvoj i privlačenje novih investicija, rekla je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije. To je jedna od ključnih tačaka za dolazak novih investicija u Srbiju, posebno iz zapadnih zemalja i zemalja EU i šire. Srbija već dugo koristi pretpristupne fondove, rekla je ministarka i istakla nov koncept fonda IPARD III za period 2021 – 2027 koji bespovratna sredstva opredeljuje pristupnim zemljama sa bolje pripremljenim održivim projektima koji razvijaju posebno oblast zaštite životne sredine, zelene infrastrukture, od postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, separaciju otpada, upravljanje čvrstim otpadom pored podizanja svesti o očuvanju životne sredine, zdravlja i očuvanja biodiverziteta, održive poljoprivredne proizvodnje, hrane i sve ostalog i to su prioriteti za finansiranje.

Smatram da šumadijski i pomoravski okrug imaju puno potencijala i potreba da se bavimo ovim temama i zadatak je da zajedno radimo na lokalnim strategijama razvoja kako bismo ušli u izradu novog Zakona o održivom ravnomernom regionalnom razvoju i krovne Strategije regionalnog razvoja Srbije. Ona je istakla da šumadijski i pomoravski okruzi ne koristi dovoljno IPARD fondove i bespovratna sredstva EU za agrarni razvoj za mehanizaciju, održivi ruralni turizam i različite druge forme, ali da ima prostora da se i to unapredi. Jedan od načina je regionalizacija projekata, saradnja i međuopštinsko povezivanje u cilju sagledavanja direktnih benefita za građane više lokalnih samouprava.

Na sastanku se govorilo o Vojno -tehničkom zavodu u Kragujevcu, bogatom kulturno – istorijskom i industrijskom nasleđu centralne Srbije kao neiskorišćenom razvojnom potencijalu, ne samo za Kragujevac već i šire. Nakon dobijanja idejnog rešenja ulazimo u iznalaženje načina i izvora finansiranja za pripremu tako velikog projekta. Radi se o zahtevnom projektu iz domena kulture kao zaštićenom kulturnom dobru, koje ima svoj potencijal u održivom turizmu i pre svega lokalnom ekonomskom razvoju, rekla je ministarka Joksimović.

Ona je istakla značaj projekta za energetsku stabilnost dalekovoda Kraljevo-Kragujevac ukupne vrednosti 30 miliona evra koji je u programu evropskog finansiranja za oblast energetike, a 6,6 miliona evra obezbeđeno je iz grantova EU.

Kragujevac je do sada dosta dobro koristio mogućnosti finansiranja iz fondova EU, čak za poslednjih nekoliko godina preko milion evra što je izvanredno, ocenila je Joksimović. U svemu tome velika uloga je Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja za pomoć i pripremu projekata. U Srbiji ima 17 razvojnih agencija čiji su osnivači lokalne samouprave i njihova uloga jeste da od Ministarstva za evropske integracije aktivno prate slobodna sredstva za određene vrste projekata kako bi se u saradnji sa lokalnim samoupravama pravovremeno prepoznala mogućnost za finansiranje prioriteta iz grantova i povoljnih kredita i time rasteretio i budžet države i lokalne samouprave.

Smatram da smo održali konstruktivan sastanak, ocenila je ministarka Joksimović na kojem smo došli do zaključka da dobar projekat nije samo dobra ideja već saradnja i međuopštinsko povezivanje kroz sagledavanje direktnih benefita za građane više lokalnih samouprava.

Pored predstavnika gradova i opština šumadijskog i pomoravskog okruga, sastanku su prisustvovali članovi Gradskog veća grada Kragujevca, Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, Goran Milosavljević, načelnik Pomoravskog upravnog okruga, Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu.

Post Author: Milan

Ostavi komentar