Rast spoljnotrgovinskog suficita privrede Šumadijskog okruga u prvih šest meseci meseci 2021. u odnosu na isti period prethodne godine je 82.7%.

 

SPOLjNOTRGOVINSKA RAZMENA PRIVREDE ŠUMADIJSKOG UPRAVNOG OKRUGA U PERIODU I-VI 2021. GODINE

Ukupna spoljnotrgovinska razmena privrede Šumadijskog upravnog okruga u prvih šest meseci meseci 2021. godine iznosila je preko 1.257 milijardi evra. Izvoz je ostvaren u vrednosti od 746,9 miliona evra. Privreda Šumadijskog upravnog okruga je, regionalno posmatrano, u periodu I-VI 2021. godini ostvarila najveći spoljnotrgovinski suficit u Srbiji, u iznosu od preko 235,9 miliona evra.
Rast spoljnotrgovinskog suficita privrede Šumadijskog upravnog okruga u prvih šest meseci meseci 2021. u odnosu na isti period prethodne godine je iznosio 82.7%.
Privreda Grada Kragujevca je u istom periodu ostvarila izvoz u iznosu od 376,6 miliona evra, uz ostvaren spoljnotrgovinski suficit u iznosu od 84,5 miliona evra. Privreda Grada Kragujevca je ostvarila u prvih šest meseci 2021. godine u odnosu na isti period prethodne godine dva i po puta veći spoljnotrgovinski suficit.
Glavni izvozni proizvodi privrede Šumadijskog upravnog okruga su putnički automobili; setovi provodnika i kablovi; cevi i creva od plastičnih masa; delovi šinskih vozila; nameštaj i delovi; delovi, pribor za motorna vozila.

Spoljnotrgovinska razmena po zemljama

U prvih šest meseci 2021. godine privreda Šumadijskog upravnog okruga najviše је izvozila na tržišta: Italije (izvoz u Italiju je 21,4% ukupnog izvoza Šumadijskog upravnog okruga); Mađarske; Nemačke; Češke; Poljske; Slovačke; Bosne i Hercegovine…
Najveći uvoz ostvaren je iz Italije, zatim sledi uvoz iz Republike Koreje; Nemačke; Kine; Poljske; Mađarske; Turske; Rumunije…

Post Author: Milan

Ostavi komentar