Radovanović: Umesto zvaničnih šestoro, 2. jula umrlo 52

Mnogo je više pozitivnih na koronu svakog dana, zna se i da je broj umrlih i broj obolelih višestruko umanjen i da ima mnogo muvanja, rekao je sinoć epidemiolog Zoran Radovanović, ocenjujući to kao „moralni pad njegovih kolega“.
Napominjujući da postoje određeni i jasni kriterijumi, ali da se oni se krše, Radovanović je naveo primer broja umrlih 2. jula koji je zvanično objavljen, a koji se ne slaže sa stvarnih brojem umrlih toga dana od koronavirusa.
“Ako bih ja vama rekao da je 2. jula bilo zvanično šestoro umrlih u Srbiji, a da je stvarni broj bio 52 onda ćete me pitati kako ja to znam i onda moram da otkrijem identitet kolege sa Infektivne klinike koji se osam sati borio sa više umrlih, zna koliko je u drugim bolnicama i odjednom vidi izveštaj – samo šest i onda mu prekipi”, rekao je Radovanović na tribini “Naučna stručnost i javne politike: Između autoriteta i zloupotrebe” u Dorćol Platzu.

Predstavlja, kako kaže, rame za plakanje, zovu ga mnoge kolege telefonom, javljaju o većem broju preminulih nego što se objavljivalo.
“Zove me koleginica koju ne znam sa juga Srbije, kaže noćas je kod nas na grudnom umrlo petoro, ja sam popunila formulare, znači to je sve kovid, a to se ne pojavi u izveštajima”, dodaje Radovanović.
Dodaje i da svakog dana ima mnogo više pozitivnih nego 300 koliko se objavljuje, a da u tih 7.000 ili 9.000 testiranih treba uključiti ne samo PCR, nego i serološke testove.
“Tu ima tako mnogo muvanja, ali zna se da je broj višestruko umanjen i broj umrlih i broj obolelih u Srbiji, zna se kako treba da bude i to je sve jasno. To je moralni pad mojih kolega”, zaključio je Radovanović.

 

Izvor : Nova S

Post Author: Milan

Ostavi komentar