Radionica o unapređenju položaja starijih – za aktivno i dostojanstveno starenje

Uloga jedinica lokalnih samouprava u unapređenju položaja starijih osoba – mogućnosti i izazovi” bila je tema radionice koju su zajednički organizovali kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija, a domaćin je bio grad Kragujevac.

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti kao centralna državna institucija nadležna za zaštitu od diskriminacije i unapređenje ravnopravnosti je na osnovu svoje prakse i sagledavanjem stanja u društvu došla do zaključka da je starije neophodno zaštititi i da je diskriminacija izražena u različitim oblastima društvenog života. Zbog toga je, prošle godine, Narodnoj skupštini predat poseban izveštaj o diskriminaciji starijih koji obuhvata više oblasti društvenog života, pre svega diskriminaciju, nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, ali i oblast zdravstvene zaštite, naročito važnu posle kovida, oblast socijalne zaštite itd. Ono što smo nakon tog izveštaja zaključili zajedno sa Populacionim fondom UN je da je neophodno pokrenuti ova pitanja i diskusiju o njima na nivou lokalnih zajednica jer su one najbliže ljudima. Tu je neophodno učiniti određene akcije, kako bi se sve potrebe starijih mogle zadovoljiti, a posebno imajući u vidu sve brže tehničke i tehnološke promene, promene obrazaca ponašanja, načina života, veliki broj staračkih samačkih domaćinstava itd – kazala je Tatjana Prijić, v.d pomoćnice poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu istakla je da se lokalna samouprava Kragujevca zalaže za aktivno i dostojanstveno starenje. To podrazumeva borbu protiv stereotipa i diskriminacije, borbu protiv nasilja, i aktivno uključivanje u sve sfere društvenog života. Podrška se ogleda i u pružanju velikohg broja usluga iz oblasti socijalne zaštite što svakako doprinosi unapređenju kvaliteta života starijih. Konstantno se radi i na povećanju broja tih usluga i podizanju njihovog kvaliteta.

Na radionici je predstavljen deo fotografija sa izložbe „Lepote starenja“ koju je organizacija „ Snaga prijateljstva – Amity“ iz Beograda organizovala sa Foto savezom Srbije, na osnovu konkursa, a ove godine pokrovitelj izložbe je Populacioni fond Ujedinjenih nacija.

Ovom izložbom želimo da utičemo na smanjenje stereotipa i predrasuda prema starijim osobama koje su veoma uvrežene u našem društvu. Da su nam oni teret, da samo gledamo koliko ćemo novca izdvojiti iz budžeta države za njihove penzije kao da ih oni nisu pošteno zaradili, da nisu sposobni da rade iako oni itekako svojim radom doprinose i svojim porodicama i lokalnoj zajednici, da nisu inovativni i ne mogu da uče što isto nije tačno. Oni mogu i žele da stiču nova znanja, samo im treba dati više prostora i podrške – kaže Nadežda Satarić iz organizacije „ Snaga prijateljstva – Amity“ iz Beograda.

Post Author: Milan

Ostavi komentar