Radionica o diskriminaciji i anticiganizmu za zaposlene u javnim upravama

Na temu diskriminacije i anticiganizma, kao pojmovima i njihovim pravnim okvirima, danas je za zaposlene u javnim službama i instuticijama održana radionica kao jedna od aktivnosti projekta  “Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023 – 2026” koji se u saradnji sa Ekumenskom humanitarnom organizacijom iz Novog Sada realizuje u Kragujevcu. Obuku je održala  Slađana Jovanović, koordinatorka projekta EHO.  O kulturi i tradiciji Roma govorili su ambasadori za diskriminaciju i anticiganizam Igor Jovanović i prof. dr Zoran Pavlović.

Cilj je da što više dopremo do državnih službenika, zaposlenih u institucijama ali i pripradnika romske zajednice kako bismo postali tolerantnije društvo i uticali na više međusobnog poštovanja. Pored državnih službenika, istakla je Slađana Jovanović projektni koordinator Ekumenske humanitarne  organizacije iz Novog Sada, želimo da utičemo i na romsku zajednicu da budu upućeni gde, kako i kome da se obrate i ukažemo na način kojim bi trebalo da se obrate, jer diskriminacija može da bude dvosmerna, dodala je ona i podsetila da je pored  Kragujevca, obuka održana u beogradskim opštinama Voždovac i Zvezdara.  Bili smo u Beočinu, a posle Kragujevac predstoji nam Kovin, Niš i Velika Plana kao lokalne samouprave koje su u projektu “Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Republici Srbiji 2023 – 2026”, kazala je koordinatorka projekta.

Ivana Obradović Stanić, načelnica Odeljenja za ljudska i manjinska prava, rodnu ravnopravnost i prevenciju trgovine ljudima kaže da se u okviru projekta i komponente obrazovanja Roma i Romkinja, u nekoliko osnovnih škola sa pedagoškim asistentima sprovodi projektna aktivnost. Kada je reč o stanovanju, Grad Kragujevac je raspisao javni poziv namenjen romskim porodicama koje imaju porodične kuće koje nisu legalizovane. U okviru projektne aktivnosti formiran tim sa EHO kako bismo pomogli u njihovom ozakonjenju. Današnjom radionicom realizujemo treću komponentu, obuka zaposlenih u javnim upravama u okviru koje su definisani i pravno uokvireni pojmovi  diskriminacije i anticiganizma, kazala je načelnica Odeljenja.

Post Author: Milan

Ostavi komentar