Pušten u rad hidroenergetski sistem „Đerdap“

Španski osvajač Fransisko Pizaro iskrcao se 1532 godine s malom grupom vojnika na severnu obalu Perua. Savladavši otpor Indijanaca, Španija 1572. osvojila Peru i držala ga u svom posedu do 1824.

Turska i Rusija potpisale 1812 godine ugovor o miru u Bukureštu kojim su za srpske ustanike predviđeni opšta amnestija i pregovori s turskim vlastima o autonomiji Srbije.

U okolini Berlina u saobraćaj je 1881 godine pušten prvi električni tramvaj.

U Holivudu dodeljene 1929 godine prve nagrade Američke filmske akademije, od 1931. poznate kao „Oskar“, filmu „Krila“, glumici Dženet Gejnor i glumcu Emilu Dženingsu.

Predsednici SFRJ i Rumunije su 1972 godine Josip Broz Tito i Nikolae Čaušesku u rad pustili hidroenergetski sistem „Đerdap“ na Dunavu.

Japanka Junko Tabei postala 1975 godine prva žena koja se popela na najviši svetski vrh, Maunt Everest.

Prilikom povlačenja JNA je 1992 godine digla u vazduh sa aktiviranjem minsko-eksplozivnih sredstava i uništila sa tim bihaćki aerodrom Željavu, koji je bio najveći vojni podzemni aerodrom za avione u Evropi i nekadašnja baza Jugoslavenske narodne armije. Aerodrom se je nalazio ispod planine Plješevice kod Bihaća, bio je u punoj funkciji od 1968. godine i jedan od najmodernijih vojnih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, bio je vrijedan oko šest milijardi američkih dolara.

Post Author: Milan

Ostavi komentar