Pučem koji je predvodio general Dušan Simović svrgnut knez Pavle Karađorđević i doveden maloletni kralj Petar II Karađorđević

Izmišljene su 1790 godine pertle.

Rođen je 1891 godine Lajoš Zilahi, mađarski romansijer i dramatičar. Već je njegovo prvo delo, „Samrtno proleće“, pobudilo pažnju fabulom i individualnošću stila. Roman „Ararat“, napisan posle Drugog svetskog rata, kao i nastavak tog romana, „Anđeo u buri“, objavljeni su na više evropskih jezika. Jedan je od mađarskih pozorišnih pisaca koji su požnjeli najveći uspeh izvan svoje zemlje. Glavna dela: „Duša povratnica“, „Sunce sija“, „Drveni tornjevi“, „Sibir“, „General“…

Izvršena je 1914 godine prva uspešna transfuzija krvi.

U Beogradu je 1941 godine, pred zoru, u oficirskom puču svrgnut regent knez Pavle Karađorđević i na presto je doveden maloletni kralj Petar II Karađorđević. Zbačena je i vlada Dragiše Cvetkovića i Vlatka Mačeka i obrazovana nova s generalom Dušanom Simovićem na čelu. Kasnije tokom dana narod je pozdravio puč masovnim demonstracijama u Beogradu i drugim gradovima Srbije, jer je to značilo raskidanje sporazuma potpisanog dva dana ranije u Beču o pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu. Javno su spaljivane nemačke i italijanske zastave, cepane slike Adolfa Hitlera i Benita Musolinija i izvikivane parole „Bolje rat nego pakt“, „Bolje grob nego rob“.

Najsnažniji zemljotres u američkoj istoriji, jačine 8,4 stepeni Rihterove skale, pogodio je 1964 godine Aljasku. Oko 125 lica je poginulo, a na hiljade je bilo povređeno.

Poslednje jedinice Jugoslovenske narodne armije napustile su 1992 godine bez incidenata Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju. To je obeleženo potpisivanjem završnog dokumenta i predajom kasarne „Maršal Tito“ u Skoplju.

U atar sremskog sela Buđanovci pao je 1999 godine američki lovac bombarder „F-117 A“, koji je oborila jugoslovenska protivvazdušna odbrana. Najveće poniženje tokom 52 godine postojanja američkog ratnog vazduhoplovstva izazvalo je nevericu i šok u NATO, posebno u SAD, jer pre Vojske Jugoslavije niko nije uspeo da obori avion „stelt“ tehnologije, simbol moći i neuništivosti, koji se smatra nevidljivim za radare.

Post Author: Milan

Ostavi komentar