Prvi put uspostavljeni diplomatski odnosi između Srbije i SAD

Rođen je 1822 godine Luj Paster, francuski biolog i fiziološki hemičar, jedan od najznačajnijih naučnih radnika u medicini. Prvi je nepobitno dokazao da u našem dobu ne postoji samozačeće najnižih živih bića kao što su bakterije, gljivice… Dokazao je da bakterije izazivaju zarazne bolesti, pronašao je vakcinu protiv besnila, antraksa i crvenog vetra, uveo pasterizovanje, a zahvaljujući njegovim radovima stvorena je aseptika, tj. tehnika dezinfekcije.

U Beogradu je 1882 godine objavljen sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa Srbije i SAD. U skupštini je pročitan ukaz kneza Milana Obrenovića o odobrenju Trgovinskog sporazuma i Konzularne konvencije dveju zemalja. Konvencija je štitila prava građana dveju država, što je posebno koristilo srpskim iseljenicima u SAD. Sporazum je obezbedio građanima dveju zemalja slobodan ulaz, kretanje i boravak na bilo kom delu teritorije druge zemlje i obavljanje poslova uz ličnu i imovinsku zaštitu, na isti način kao i građanima „najpovlašćenije nacije“.

Rođena je 1901 godine Marlen Ditrih (pravo ime Maria von Losch), glumica nemačkog porekla, najtipičniji primer filmskog vampa. Stekla je mesto u istoriji filma ulogom u Šternbergovom „Plavom anđelu“. Ostali filmovi: „Maroko“, „Šangaj-ekspres“, „Kismet“…

Sporazumom o tome da bugarska fašistička armija okupira istočnu Srbiju, u Sofiji su 1941 godine u Drugom svetskom ratu završeni nemačko-bugarski pregovori. Bugarske okupatorske trupe su na osnovu tog sporazuma ubrzo zaposele Niški, Moravski, Kruševački i Zaječarski okrug i otpočele – kao i u Prvom svetskom ratu – teror nad srpskim civilima u ime velikobugarskog sna o „Bugar-Moravi“ u sastavu Bugarske. Srpski narod je odgovorio oružanim otporom dok okupatori nisu izbačeni iz zemlje.

Post Author: Milan

Ostavi komentar