Prvi put izašao crtani strip „Hogar strašni“.

U Beču je 1814 godine objavljena „Mala prostonarodna slavenoserbska pesmarica“ Vuka Karadžića, koja je označila početak upoznavanja Evrope sa srpskom narodnom poezijom.

Rođen je 1884 godine srpski pisac Veljko Petrović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, koji je pretežno pisao o Vojvodini, njenom ambijentu i ljudima. Prava je završio u Budimpešti. U Prvom balkanskom ratu bio je ratni dopisnik, a u Prvom svetskom ratu dobrovoljac, potom načelnik u ministarstvu prosvete, predsednik Matice srpske u Novom Sadu i Srpske književne zadruge u Beogradu i upravnik beogradskog Narodnog muzeja. Neposrednim i rodoljubivim stihovima žigosao je nacionalno otuđenje, korupciju i izdaju, a u intimnoj lirici bio je impresionista. Pisao je i studije o književnosti i slikarstvu. Dela: zbirke pesama „Rodoljubive pesme“, „Na pragu“, „Stihovi“, zbirke pripovedaka „Bunja i drugi u Ravangradu“, „Varljivo proleće“, „Pomerene savesti“, „Prepelica u ruci“, „Dah života“, Moloh“.

Nemačka je 1941 godine u Drugom svetskom ratu u Berlinu, na tajnom sastanku šefa diplomatije Joakima fon Ribentropa s izaslanikom jugoslovenske vlade Danilom Gregorićem, izvršila jak pritisak na Jugoslaviju da pristupi Trojnom paktu, što je i učinila 25. marta 1941.

Prvi put je 1973 godine izašao crtani strip „Hogar strašni“.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar