Protivepidemijske mere na snazi i tokom praznika

Iako je epidemiološka situacija na teritoriji grada stabilizovana, tokom predstojećih praznika neophodan je poseban oprez. Pred nama su neradni dani sve do 5. maja, a prema najavi meteorologa očekuje nas i lepo vreme, rekla je Zorica Avramović načelnik Gradske uprave za javne prihode i inspekcijske poslove.

Ona je zamolila sugrađane da ne izbegavaju druženje, ali da poštuju sve protivepidemijske mere, koje odlukom republičkog Kriznog štaba ostaju i dalje na snazi. Kada je reč o ugostiteljskim objektima pravila su ista, radno vreme je isto. Rad je u ugostiteljskim objektima sa baštom dozvoljen isključivo na otvorenom. Razmak između gostiju odnosno susednog stola u baštama je najmanje 2 metra, što praktično znači da mogu da koriste 50 posto od kapaciteta. Za jednim stolom može da bude najviše pet osoba. Preporuka je da se i tu poštuju protivepidemijske mere, kada se ne konzumira jelo ili piće, nose zaštitne maske.

U fitnes klubovima, spa centrima i teretanama, uz obavezno nošenje maske, mora biti obezbeđeno 16 kvadratnih metara po osobi. U tržnim centrima to je i dalje 9 kvadrata po jednom korisniku, rekla je Avramović i zamolila velike tržne centre koji će raditi u dane praznika da kovid redari ne puštaju u objekat veći broj građana od dozvoljenog.

Apelujući na sugrađane, a posebno mlade da poštuju propisane mere Zorica Avramović je uputila poziv svim Kragujevčanima da vakcinacijom poboljšamo epidemiološku situaciju.

Grad Kragujevac je pre svega zdravstvenim ali i protivepdemijskim merama, čiju primenu odnosno poštovanje kontroliše Gradska uprava za inspekcijske poslove, došao do toga da ima mnogo manji broj zaraženih. Dugo smo držali treće mesto u Srbiji. Danas smo daleko ispod toga i na dnevnom nivou beležimo između 40 i 50 novoobolelih. Ukoliko i dalje budemo disciplinovani, uz vakcinaciju, očekujemo da grad Kragujevac brzo stigne do opšteg imuniteta već krajem juna kada ćemo moći da se vratimo normalnom životu.

U dane praznika, u skladu sa uputstvima republičkog Kriznog štaba i Štaba za vanredne situacije grada Kragujevca, za sve službe zadužene za kontrolu poštovanja protivepdimijskih mera, organizovano je dežurstvo. To su komunalni inspektori i komunalna milicija, zajedno sa Policijskom upravom, zatim turistička, kao i saobraćajna inspekcija koja će vršiti kontrolu javnog i taksi prevoza. Oni kojima nije propisano 24 – časovno dežurstvo, u slučaju prijave izlaziće na teren i van propisanog radnog vremena.

Zahvaljujući se predstavnicima medija koji su pored ostalog pratili i rad inspekcijskih službi i radili na suzbijanju loše epidemiološke slike u Kragujevcu, Zorica Avramović je podsetila da svi koji žele da se vakcinišu tokom praznika, to mogu da učine svakog dana u Sportskoj hali „Gordana Goca Bogojević“ do 18 sati, osim u nedelju na dan Uskrsa kada vakcinalni punkt neće raditi.

Post Author: Milan

Ostavi komentar