Proslava svetiteljke Bibije u naselju Palilule

Pravoslavni Romi danas slave zaštitnicu svoje dece,porodica, isceliteljku Bibiju, koju zovu i Bibijaku ili tetka Bibija. U kragujevačkom naselju Palilula pored krsta, u ulici Srtenjskog ustava, meštani ovog dela grada obeležili su svoju slavu. Rezanju slavskog kolača kome su prisustvovali Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i Zoran Pavlović, koordinator za romska pitanja u Gradskoj upravi, prethodilo je paljenje sveća i izgovaranje molitve za zdravlje.

Tetka Bibija, zaštitnica dece, važi za čudotvorno biće koje spasava Rome od teških bolesti, zbog čega je posle smrti proglašena za svetiteljku. Ovaj romski praznik uvršćen je 2019. godine u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Gotovo da nema romske kuće koja ne čuva njenu ikonu. Po predanju, smatra se da je u 15. veku mnogu romsku decu zaštitila od kuge. Od tada romska zajednica slavi ovaj verski praznik sečenjem kolača, a praznik obavezno prati radost dece zbog prazničnog darivanja. Grad Kragujevac zajedno sa romskom zajednicom učestvuje u planiranju strateških dokumenata, Lokalnog akcionog plana kojima se unapređuje položaj Roma u zajednici ali posvećuje i veliku pažnju obeležavanju njihovih značajnih dana, kao što je ovaj danas – kazala je Gordana Damnjanović.

Uz podršku Grada Kragujevca i Centra za socijalni rad „Solidarnost“, danas je podeljeno 210 paketića u tri romska naselja

Post Author: Milan

Ostavi komentar