Promovisan Praktikum za neformalne negovatelje

U okviru Nedelje Crvenog krsta u prostorijama gradske organizacije za predstavnike Gerontološkog centra, Doma zdravlja, Univerzitetskog kliničkog centra, Psihijatrijske klinike, civilnog sektora, Kutka za kvalitetnije starenje, ustanova socijalne zaštite, Saveta za rodnu ravnopravnost, Savetovališta za mentalno zdravlje, Službe kućnog lečenja, održan je okrugli sto na kojem se diskutovalo o demenciji i položaju neformalnih negovatelja. Tom prilikom predstavljen je Praktikum za neformalne negovatelje. Uz finansijsku podršku Grada Kragujevca priručnik je izradio stručni tim Gradske organizacije Crvenog krsta u saradnji sa neformalnim negovateljima i poznatim psihijatrima, psiholozima i terapeutima.

Grad Kragujevac je nakon pilot projekta koji je na nacionalnom nivou pokrenula Nadežda Satarić iz udruženja Amiti, nastavio da podržava kroz rad Savetovališta za neformalne negovatelje a koje je počelo sa radom u junu 2021. godine, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Demencija je jedan od glavnih uzroka invaliditeta i zavisnosti starijih osoba od tuđe pomoći. Demencija ima fizičke, psihološke, socijalne i ekonomske efekte, ne samo kod osoba koje od nje boluju, već i širem krugu njima bliskih osoba. Praktikum je nastao od informacija koje su dobijene od porodica, znanja iz sistema i odgovora onih koji su dobili osnaženja kroz pilot projekat. Damnjanović je govorila o prednostima i nedostacima sistema socijalne zaštite ističući pri tom da je prioritet da se korišćenjem postojećih licenciranih usluga socijalne zaštite osnaži i očuva porodica. Savetovalište je idealno i ne tako skupo rešenje iz kojeg je i nastala ova svojevrsna brošura. Crveni krst je ponos grada Kragujevca u širenju najhumanijih vrednosti, poručila je dr Damnjanović.

Ponosni smo jer je Kragujevac jedini grad u Srbiji koji ima Savetovalište za neformalne negovatelje osoba koje imaju demenciju, rekla je Nevenka Bogdanović, sekretar GO Crvenog krsta koja je održala prezentaciju Praktikuma. Započeti pilot projekat je bio jedan od onih koji se ne prekidaju zato smo pored Savetovališta priredili Praktikum za neformalne negovatelje koji promovišemo u nedelji najstarije humanitrarne organizacije. Priručnik pored simptoma demencije , faktora rizika i prevencije demencije sadrži savete i kognitivne vežbe za osobe sa dijagnozom demencije ali i uputstva kako prilagoditi prostor osobi sa demencijom, dodala je Bogdanović i zahvalila se svim saradnicima na izradi i gradu Kragujevcu na finansijskoj podršci. Tom prilikom prof. dr Nenadu Stanišiću, članu Gradskog veća za finansije grada Kragujevca uručila je zahvalnicu na nesebičnoj podršci i razumevanju za izdavanje Praktikuma.

Post Author: Milan

Ostavi komentar