Promocija alpinizma u urbanim uslovima

Sa zgrade Uprave grada danas je izvedena nesvakidašnja i jedinstvena pokazna vežba u urbanim uslovima članova Planinarsko-ekološkog kluba Gora. Spustom sa vrha zgrade niz planinarski konopac u sigurnosnoj opremi, članovima PEK Gora, podršku je dao član Gradskog veća za sport Predrag Stevović. Cilj vežbe je promocija planinarenja i alpinizma kao sportskih disciplina ali i veština koje lokalnoj zajednici mogu da doprinesu u vanrednim situacijama.

Nesvakidašnjim i jedinstvenim akcijama želimo da promovišemo sportove, motivišemo mlade i usadimo im ljubav prema planinarenju, rekreaciji i zdravom životu. Pored toga, ovo je način da pokažemo da u Kragujevcu postoje sportski klubovi za specijalne veštine koji mogu da doprinesu zajednici u vanrednim situacijama, rekao je Predrag Stevović, član Gradskog veća i istakao da se ovakvim aktivnostima Kragujevac pozicionira na sportskoj mapi Srbije na pravi način. Želimo da Kragujevac zauzme poziciju kakvu zaslužuje i siguran sam da smo na pravom putu, poručio je Stevović.

Planinarsko-ekološki klub Gora Kragujevac godinama unazad okuplja više od sto članova, planinara, alpinista, ekologa, ljubitelja prirode i na desetine ostvarenih ekspedicija. Vežbom smo pokazali deo naših aktivnosti koje sprovodimo u planinskim predelima. Smatram da su veoma atraktivne i da na najbolji mogući način privlače pažnju javnosti a naročito mladih i dece. Ovo je način da ih motivišemo da nam se pridruže, nađu svoje mesto u klubu i izaberu zdrav hobi, kaže Nikola Pantović, član PEK Gora. U planu za ovo leto, Nikola kaže, da imaju planinarenje u regionu Crna Gora, Bosna, Slovenija, možda Grčka. U avgustu ponavljamo ekspediciju na Araratu, najvišem vrhu u Turskoj i planiramo leto puno aktivnosti.

Pre nego što otpočnu nove ekspedicije, članovi kluba Gora provešće kamp vikend na Bešnjaji sa decom iz Centra za razvoj usluga socijalne zaštite Kneginja LJubica pod pokroviteljstvom grada.

Post Author: Milan

Ostavi komentar