Prolećna akcija Posadi svoj hlad u Kragujevcu

U okviru akcije Posadi svoj hlad, grad Kragujevac je 200 sadnica belog jasena podelio predškolskim i školskim ustanovama, a dvadeset sadnica je uručeno neformalnom udruženju Ljubitelji pivarskog parka. Reč je o prvoj fazi projekta koji se realizuje u svim gradovima Srbije cilju ozelenjavanja gradskih trgova i javnih površina. Direktorima i predstavnicima osnovnih, srednjih škola i predškolskih ustanova sadnice su uručili Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine i Dušan Aleksić, član Gradskog veća za obrazovanje.

Grad Kragujevac je od prošle godine krenuo u realizaciju projekta pošumljavanja i ozelenjavanja javnih površina na teritoriji grada ali i dvorišta predškolskih ustanova, vrtića, osnovnih i srednjih škola. U okviru akcije koja se realizuje na teritoriji čitave Srbije, grad Kragujevac je dobio dvesta sadnica i one danas idu na adrese dve srednje škole, Prvoj kragujevačkoj gimnaziji i Prvoj tehničkoj školi, devet osnovnih škola i više od dvadeset sadnica biće zasađeno u dvorištima vrtića dveju predškolskih ustanova, kaže Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

Za akciju su čuli i Ljubitelji pivarskog parka koji žele da vrate stari sjaj parku. Uroš Malošević, predstavnik neformalnog udruženja kaže da se dugo nije ulagalo u park, još od urušavanja od pojave klizišta pre nekoliko godina. Mladi, okupljeni oko ideje sređivanja parkića na Pivari, žele da urade nešto za svoj kraj i obezbedili su neka stabla ali smo čuli i za ovu akciju, kaže Uroš, i dodaje  da će 20 mladica koliko su dobili, u parku zasaditi najmlađi sugrađani tog dela grada jer im starije generacije, koje su odrastale u tom parkiću, predaju na čuvanje.

Projekat Posadi svoj hlad usaglašen je sa evropskim Zelenim planom u kome je čist vazduh u urbanim sredinama jedan od stubova cirkularne ekonomije. Akcija je nacionalnog karaktera i obogatiće Srbiju za 30 hiljada sadnica belog jasena. Svaka sadnica, pored uputstva za sađenje, ima i vezice logotipa akcije, mesto za upisivanje datuma sadnje i imena lica koje je posadilo “svoj hlad“. Drveće je izvor sreće, njegova krošnja deluje na ublažavanje stresa stanovnika urbanih sredina.

Post Author: Milan

Ostavi komentar