Projekcija filma „Papirnati život“ akademika Zorana Tairovića

U Malom likovnom salonu Narodnog muzeja, kragujevačkoj publici prikazan je dokumentarni film „Papirnati život“ akademika Zorana Tairovića kojoj su prisustvovali dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Zoran Pavlović, koordinator za romska pitanja i Božidar Nikolić, izvršni direktor obrazovno-kulturne zajednice Roma „Romanipen“.

Film „Papirnati život“ je snimljen u naselju Crvena Zvezda u Nišu i nosi slojevitu i veoma snažnu socijalnu poruku, jer slikovito predstavlja teške uslove života Roma i njihovu surovu realnost, kazao je Božidar Nikolić, izvršni direktor obrazovno-kulturne zajednice Roma „Romanipen“.

U okviru obeležavanja Svetskog dana Roma promovišemo lepe stvari koje se tiču romskog kulturnog stvaralaštva. Pored toga što smo videli izložbu slika dr Tairovića i što ćemo imati priliku da se upoznamo sa književnim stvaralaštvom Roma u Republici Srbiji, želeli smo da projekcijom ovog filma naše sugrađane upoznamo sa realnošću sa kojom se Romi suočavaju, a koja se pre svega odnosi na ekonomske probleme i loše uslove stanovanja u nehigijenskim naseljima, poručio je Nikolić.

Grad ulaže velike napore kako bi se poboljšao kvalitet života Roma i Romkinja u Kragujevcu, kazala je dr Damnjanović. Strategijom za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja na teritoriji grada Kragujevca, pokrivene su sve oblasti: obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštite, prevencija osipanja iz obrazovnog sistema, kao i oblasti zapošljavanja i stanovanja. U cilju unapređenja zdravstvene zaštite, radili smo i na obaveznoj imunizaciji u okviru Doma zdravlja, a u saradnji sa Mobilnim timom koji je lokalna samouprava osnovala i prethodne godine proširila ga predstavnicima privrednog sektora. Podrška u oblasti kulture je za nas nešto novo. Smatramo da je kultura veoma važan deo identiteta jednog naroda i pravi je trenutak da, u susret Svetskom danu Roma, učinimo iskorak i poslušamo romske organizacije i potrebe romske zajednice i u toj oblasti.

Prema rečima dr Damnjanović, u narednom periodu nam predstoji izrada novog strateškog dokumenta u kojem će sve oblasti biti zastupljene, a jedan od ciljeva će biti i osnivanje Romskog kulturnog centra.

Dr Zoran Tairović, autor dokumentarnog filma „Papirnati život“, je akademik AFUN (Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije).

Autor je brojnih kratkometražnih i dugometražnih filmova, među kojima su i filmska ostvarenja dokumentarnog karaktera.

Post Author: Milan

Ostavi komentar