Programi za novi izgled tezgi, kućica, kioska i letnjih bašti u Kragujevcu

Gradsko veće grada Kragujevca je u cilju uređenja centralnog gradskog jezgra ali i stvaranja uslova za postavljanje privremeno – montažno demontažnih objekata (tezgi i kioska) na lokacijama gde do sada to nije bilo moguće, kao što su lokacije za taksi stajališta, zatim lokacije za manifestacije i javne sadržaje i postavljanje letnjih bašti, usvojilo više programa, navela je Maja Angelovski, članica Gradskog veća za komunalnu delatnost.

Potreba za donošenjem ovih programa uslovljena je promenama u Zakonu o planiranju i izgradnji, Odlukom o nedavno usvojenoj odluci o komunalnom redu, ali pre svega našom željom da grad u kome živimo, radimo i stvaramo porodice bude uređeniji i lepši, a turistima koji ga posete ostane u lepom sećanju.

I sami znate da kad posetite neki drugi grad da ono što prvo na vas ostavi utisak je uređenost. U to nameri doneli smo program koji propisuje osnovne urbanističke uslove za jedinstven izgled svih montažno – demontažnih objekata, kioska na gradskoj javnoj površini. Time na gradskim površinama više nećemo imati kioske različitih boja, veličina i materijala što takođe ostavlja utisak, ali neuređenosti. Izmenom i dopunom programa za kioske utvrdili smo i nove lokacije .Te lokacije su u delovima grada gde su sada novoizgrađeni stambeno poslovni kompleksi. a kao primer ću navesti prostor oko Palate pravde, Ekonomskog i Pravnog fakulteta, Deninog brda – kazala je Maja Angelovski, članica Gradskog veća za komunalne delatnosti.

Programom su takođe utvrđeni i uslovi jedinstvenog izgleda tezgi, koje će više ličiti na kućice, a koje će na određenim lokacijama biti postavljane tokom prazničnih dana, ali i na frekventnim mestima i naseljenim mesnim zajednicima – Aerodromu, Stanovu, Erdogliji i naravno centru grada, nezavisno od praznika.

Imajući u vidu da se u Kragujevcu tokom godine organizuje veliki broj manifestacija od značaja za grad i drugi zabavni sadržaji, jedan od usvojenih programa odnosi se i na lokacije za njihovo održavanje. Novina je to što je za svaku lokaciju moguća izgradnja distributivnog ormara koji će biti povezan odgovarajućim napojnim kablovima. Ovo je značajno zbog bezbednosti posetilaca pre svega, ali i rešavanja problema pristupa elektroenergetskom sistemu, što je na pojedinim lokacijama uočeno kao nedostatak.

Kada je reč o programu postavljanja letnjih bašti na javnim površinama za lokacije gde se one i sada nalaze a to su Cvetni trg, Pešačka zona, ulica Lole Ribara, Branka Radičevića i Miloja Pavlovića, program definiše pravila izgleda letnje bašte. U cilju postizanja estetske uniformisanosti predviđeni su suncobrani svetle bež boje dok je za ozelenjavanje predviđena sadnja određenih vrsta biljaka u mobilnim žardinjerama.

Svi ovi programi usvojeni su radi definisanja pravila za uređeno, racionalno i održivo korišćenje javnih otvorenih prostora centralnog gradskog jezgra Kragujevca. Verujemo da će oni, kao i druge odluke u oblasti komunalne delatnosti koje smo usvojili do sada, a tiču se komunalnog reda, održavanja čistoće, izgradnje zelenih i rekreativnih oaza doprineti da grad koji volimo bude još lepši, život u njemu sadržajniji sa uređenim prostorima i skladnom ambijentu u kojima će naši građani provoditi prijatno slobodno vreme ali i gosti koji dođu u Kragujevac.

Post Author: Milan

Ostavi komentar