Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja

Gradsko veće na sednici održanoj 4. marta donelo je Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2022. godinu. Cilj programa, za čiju je realizaciju opredeljeno 50,5 miliona dinara, je da se kroz budžetsku podršku rešavaju urgentni problemi poljoprivrednika.

Na teritoriji grada živi 178 415 stanovnika, od čega na seoskom području 28 580. Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta iznosi oko 59.000 ha.

Od 9 555 domaćinstava, 8 786 registovalo je poljoprivredno gazdinstvo. Činjenica da je trećina ruralnog stanovništva u najproduktivnijem životnom periodu je dovoljan preduslov za dalji razvoj i opstanak sela.

Najviše sredstava – 48 miliona dinara je opredeljeno za mere ruralnog razvoja i to: Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, održivo korišćenje poljoprivrednog zemljišta i upravljanje rizicima, a 2,5 miliona su mere direktnih plaćanja.

Kroz investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava planirana je nabavka kvalitetnih priplodnih grla mlečnih rasa – goveda i ovaca, nabavka priplodnih grla svinja, nabavka opreme za mužu, hlađenje i čuvanje mleka na farmi, nabavka mašina i opreme za rukovanje i transport stajnjaka, mašina za pripremu stočne hrane, mašina za hranjenje i napajanje životinja, nabavka stočnih vaga. Od priključne traktorske mehanizacije subvencionisaće se nabavka mašina za primarnu i dopunsku obradu zemljišta, za đubrenje zemljišta, mašina za setvu, zaštitu bilja, ubiranje useva i transport. Programom su predviđeni i podsticaji za opremu za pčelarstvo, podizanje novih višegodišnjih zasada voćaka i vinove loze, podizanje i opremanje plastenika, kao i nabavka mašina, uređaja i opreme za navodnjavanje useva. Visina podsticaja će iznositi 50 posto od vrednosti investicije (bez PDV-a).

Sufinansiraće se i osiguranje useva, višegodišnjih zasada, rasadnika i životinja, a deo sredstava će biti realizovan i za agromeliorativne mere čiji je cilj popravka plodnosti zemljišta.

Od direktnih plaćanja realizovaće se regres za reproduktivni materijal (veštačko osemenjavanje) u visini od 2 500 dinara po jednom grlu.

Javni pozivi i konkursi biće objavljeni na zvaničnom sajtu Grada, u sredstvima javnog informisanja i na oglasnim tablama.

Post Author: Milan

Ostavi komentar