Program ekonomskih mera podrške privredi produžen do kraja ove godine

Gradsko veće na sednici održanoj 10. marta donelo je odluku o produžetku trajanja programa ekonomskih mera podrške privredi do kraja ove godine. Mere su, da podsetimo, donete 21. septembra i bile su oročene do 31. decembra prošle godine. Usled nepromenjenih okolnosti koje su nastale zbog epidemije koronavirusa, Gradsko veće je odlučilo da produži mere kako bi ublažilo ekonomsku situaciju privrednika koji obavljaju delatnost najviše pogođenu merama za sprečavanje širenja epidemije.

Za vreme vanredne situacije u Kragujevcu, počev od 27. juna 2020. godine do dana ukidanja, a najkasnije do 31. decembra 2021. pravo na umanjenje zakupnine u visini od 50 posto imaju pravna lica i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u prostoru koji je u svojini grada Kragujevca.

Zbog nemogućnosti obavljanja registrovane delatnosti u uslovima vanredne situacije u Kragujevcu, vlasnici noćnih barova i diskoteka oslobađaju se plaćanja lokalne komunalne takse za isticanje firme do ukidanja vanredne situacije u Kragujevcu, a najkasnije do 31. decembra 2021. godine.

U periodu od 1. aprila 2021. godine do ukidanja vanredne situacije, a najkasnije do 1. novembra 2021. godine, utvrđuje se olakšica –  umanjenje  godišnje naknade za korišćenje javne površine za 20 posto od propisane naknade.

Na sednici je usvojen i Predlog odluke o programu Prevencije i kontrole epidemije Covid 19 na teritoriji grada Kragujevca koji je predložio Institut za javno zdravlje. U rešavanju vodećih javno zdravstvenih problema na lokalnom nivou, program obuhvata tri komponente – Hitan odgovor na Covid 19, kroz detekciju slučajeva, potvrdu zaraze, praćenje kontakata, evidenciju i izveštavanje, zatim kroz davanje preporuka za različite delatnosti i jačanje zdravstvenog sistema; upravljanje implementacijom, praćenje i evaluacija imunizacije i pokretanje svih vidova partnerstva u oblasti vaspitanja za zdravlje.

Program Prevencije Gradsko veće uputilo je u skupštinsku proceduru.

Post Author: Milan

Ostavi komentar