Proglašena autokefalnost Srpske pravsolavne crkve

Na današnji dan, 14 septembra 1219, proglašena je autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, koju je kod romejskog (vizantijski) cara Teodora I Laskarisa i nikejskog patrijarha Manojla I Haritopula izdejstvovao Sava Nemanjić, potom prvi srpski arhiepiskop, sa sedištem u manastiru Žiča. Car Dušan je 1346. uzdigao srpsku crkvu u rang patrijaršije.

Dante Aligijeri najveći italijanski pesnik, koji je u svom delu sintetizovao srednjevekovnu kulturu i nagovestio novi duh koji će se afirmisati u renesansi, umro je 14 septembra 1321. Bio je i prozni pisac, književni teoretičar, filozof i političar. Njegova „Božanstvena komedija“ smatra se jednim od najznačajnijih dela u svetskoj književnosti.

Francuske trupe pod Napoleonom Bonapartom, 14 septembra 1812, ušle su u Moskvu, koju su Rusi u povlačenju zapalili.

Jedrenski mirovni ugovor kojim je okončan rusko-turski rat potpisan je 14 septembra 1829. Srbija je na osnovu Jedrenskog mira 1830. dobila hatišerif o samoupravi, a Grčka nezavisnost.

Srpski pisac Simo Matavulj, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih predstavnika srpskog realizma („Bakonja fra Brne“, „Uskok“, zbirke pripovedaka „Iz primorskog života“, „S mora i planine“, „Beogradske priče“), rođen je 14 septembra 1852.

U Beogradu je na današnji dan, 14 septembra 1860, umro srpski knez Miloš Obrenović, vođa Drugog srpskog ustanka 1815. Izborio je Srbiji autonomiju 1830, a za sebe naslednu titulu kneza. Zbačen je 1839, ali se vratio na srpski presto 1858.

Isidora Dankan, slavna američka igračica, koja se smatra začetnikom modernog baleta, umrla je 14 septembra 1927 u Nici kada se ešarpa koju je imala oko vrata zaplela u točkove otvorenog automobila kojim je upravljala.

Sovjetska „Luna 2“ je bila prvi vasionski brod koji se spustio na Mesec 14 septembra 1959.

Post Author: Olivera Ilic

Ostavi komentar