Proglašena autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, poginula Grejs Keli

Proglašena je 1219 godine autokefalnost (samostalnost) Srpske pravoslavne crkve – koju je kod vizantijskog cara Teodora I Laskarisa i nikejskog patrijarha Manojla I Haritopula izdejstvovao Sava Nemanjić, potonji prvi srpski arhiepiskop – sa sedištem u manastiru Žiča. Car Dušan uzdigao je 1346. Srpsku crkvu na rang patrijaršije.

Proradio je 1716 godine prvi svetionik u SAD-u, u bostonskoj luci.

Nedelju dana nakon što je pobedio rusku vojsku kod Borodina, Napoleon Bonaparta ušao je 1812 godine u Moskvu. Moskva i jeste bila cilj njegovog pohoda, ali u napuštenom gradu nije bilo ni carskih predstavnika koji bi tražili primirje, ni velikih zaliha hrane koje bi okrepile francusku vojsku nakon dugog pohoda.

Rođen je 1852 godine srpski pisac Simo Matavulj, član Srpske kraljevske akademije, jedan od najistaknutijih predstavnika srpskog realizma. Pisao je bogatim i izražajnim jezikom pripovetke iz crnogorskog, dalmatinskog i beogradskog života, romane i drame. U delima iz zavičajnog primorskog života iskazao je veliki dar posmatranja, živopisnog slikanja sredine i ljudi, s potresnim svedočanstvima o patnji pravoslavnih Srba u Zagori i Dalmaciji i njihovom opiranju agresivnim nastojanjima Rimokatoličke crkve da im nametne tuđu veru. Prevodio je francuske pisce Gi de Mopasana, Emila Zolu, Žana Molijera. Dela: romani „Bakonja fra Brne“, „Uskok“, zbirke pripovedaka „Iz primorskog života“, „S mora i planine“, „Beogradske priče“.

Grejs Keli, princeza od Monaka i američka glumica, poginula je 1982 godine u saobraćajnoj nesreći u 52-oj godini života.

Post Author: Milan

Ostavi komentar