Proglašen je Dušanov zakonik

Srpski državni sabor je 1354 godine u Serezu proglasio Dušanov zakonik u celosti, čiji je prvi deo donesen u srpskoj prestonici Skoplju 1349. Najznačajniji pravni dokument feudalne Srbije – „Zakonik blagovjernago cara Stefana“, kako je glasio zvaničan naziv – utvrdio je opšta načela državnog uređenja najmoćnije države na jugoistoku Evrope. Pored ustavnih, sadržao je i kazneno-pravne i procesno-pravne odredbe i odredbe iz porodičnog i naslednog prava. Rađen je na osnovu običajnog, crkvenog i vizantijskog prava i odlikuje se humanošću, jer je štitio prava i najnižih staleža. Proklamovao je načelo zakonitosti – zakon je jači i od suprotne volje vladara.

U Beogradu je 1808 godine otvorena Velika škola, prva visokoškolska ustanova u Srbiji. Među dvadesetak studenata bili su i Aleksa, sin vođe Prvog srpskog ustanka Đorđa Petrovića Karađorđa, i Vuk Stefanović Karadžić. Škola je prestala da radi 1813, posle propasti ustanka.

Osnovan je 1887 godine Streljački savez Srbije, 36 godina posle formiranja prve streljačke družine. Savez je 1909, kad su delovale već 843 družine, učlanjen u Međunarodnu streljačku uniju i strelci iz Srbije tada su prvi put učestvovali na međunarodnim takmičenjima u Londonu i Hamburgu.

Pronađena je 1888 godine prva žrtva londonskog serijskog ubice prozvanog Džek Trbosek, prostitutka Meri En Nikols. U toku narednih nekoliko meseci, u istočnom Londonu pronađeno je još pet njegovih žrtava, usmrćenih na prepoznatljiv način, ali policija nikad nije uspela da uhvati ubicu. Ceo slučaj zaključen je 1892. godine.

Malezija je 1957 godine dobila nezavisnost od Velike Britanije.

Post Author: Milan

Ostavi komentar