Probijen Solunski front

Povodom 500-godišnjice Kosovske bitke, ustanovljen je 1889 godine  Orden kneza Lazara, koji su mogli da nose samo vladar i punoletni prestolonaslednik.

Posle trodnevne uraganske ofanzive, Prva i Druga srpska armija probile su 1918 godine Solunski front, što je bilo odlučujuće za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu – mesec i po dana potom kapitulirala je Austrougarska, a ubrzo i Nemačka. Srpske snage presekle su bugarsku vojsku i prisilile Bugarsku da 30. septembra 1918. položi oružje. Pri tom su Srbi prodirali tako brzo da je francuska komanda molila srpsku Vrhovnu komandu da uspori napredovanje, jer francuska konjica nije uspevala da drži korak sa srpskom pešadijom.

Izvršena je 1953 godine prva uspešna operacija razdvajanja sijamskih blizanaca.

NASA je 1976 godine otkrila javnosti prvi spejs šatl „Enterprajz“. Rad na njemu koštao je oko deset milijardi dolara, a bila je potrebna cela decenija da se završi.

U Beloj kući u Vašingtonu, egipatski predsednik Anwar el-Sadat i izraelski premijer Menachem Begin potpisali su 1978 godine sporazum kojim su stavili tačku na tri decenije neprijateljstava između Egipta i Izraela. Sadat i Begin su iste godine dobili zajedno i Nobelovu nagradu za mir, zbog učinjenih napora da do ovog sporazuma dođe.

Post Author: Milan

Ostavi komentar