Probijen Solunski front

Povodom 500-godišnjice Kosovske bitke, ustanovljen je 1889 godine Orden kneza Lazara, koji su mogli da nose samo vladar i punoletni prestolonaslednik.

Posle trodnevne uraganske ofanzive, Prva i Druga srpska armija probile su 1918 godine Solunski front, što je bilo odlučujuće za slom Centralnih sila u Prvom svetskom ratu – mesec i po dana potom kapitulirala je Austrougarska, a ubrzo i Nemačka. Srpske snage presekle su bugarsku vojsku i prisilile Bugarsku da 30. septembra 1918. položi oružje. Pri tom su Srbi prodirali tako brzo da je francuska komanda molila srpsku Vrhovnu komandu da uspori napredovanje, jer francuska konjica nije uspevala da drži korak sa srpskom pešadijom.

Počelo je 1922 godine emitovanje programa radio Moskve, u tom momentu najjače radio stanice.

Izvršena je 1983 godine prva uspešna operacija razdvajanja sijamskih blizanaca.

U Beloj kući u Vašingtonu 1978 godine, egipatski predsednik Anwar el-Sadat i izraelski premijer Menachem Begin potpisali su sporazum kojim su stavili tačku na tri decenije neprijateljstava između Egipta i Izraela. Sadat i Begin su iste godine dobili zajedno i Nobelovu nagradu za mir, zbog učinjenih napora da do ovog sporazuma dođe.

 

Post Author: Milan

Ostavi komentar