Pripreme na projektovanju izgradnje nove železničke pruge Sobovica – Lužnice

Projekat izgradnje železničke linijskog infrastrukturnog objekta pruge Sobovica – Lužnice – krak Batočina u Kragujevcu, zaključkom Vlade Republike Srbije proglašen je od posebnog značaja za našu zemlju. Kako bi se ispoštovale zakonske procedure i krenulo sa izgradnjom u za to predviđenom roku, na inicijativu gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, u sali Skupštine grada je danas održan sastanak sa svim nosiocima javnih ovlašćenja koji će biti uključeni u ovaj proces.

Krenule su pripreme na projektovanju izgradnje nove železničke i test pruge, kazao je Aleksandar Milošević, pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Republike Srbije. Današnji sastanak je održan sa imaocima javnih ovlašćenja za ishodovanje budućih lokacijskih uslova, dobijanje buduće građevinske dozvole i pripremu početka radova na novoj pruzi Sobovica – Cvetojevac i novoj test pruzi u Sobovici pored MIND parka.

Ovaj kapitalni projekat pokreće Vlada Republike Srbije uz podršku Kabineta predsednika Srbije u koordinaciji resornog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uz podršku grada Kragujevca. Nova železnička i test pruga biće u vlasništvu RS i korisništvu JP „Infrastrukture železnica Srbije“ doo a u cilju, istakao je Milošević smanjenja troškova transporta repromaterijala, robe i gotovih proizvoda odnosno tramvaja koji će izlaziti iz Simensa ka Evropi. Tačna vrednost investicije znaće se po završetku idejnog projekta sa studijom, a početak radova na izgradnji predviđen je krajem ove godine.

Učesnicima sastanka, v.d. direktorka JP Urbanizam“ Kragujevac, Vesna Jovanović, predstavila je Plan detaljne regulacije Sobovica – Lužnice krak Batočina, koja je istakla da on predstavlja jedan značajan koridor za realizaciju i razvoj radnih zona ne samo MIND parka već i Kragujevca i osnov je mogućih namena novih radnih zona.

Inače, dužina nove železničke pruge MIND park Sobovica – Cvetojevac biće oko 13,7 km, a test pruge 1,7 km. Njom će se pored teretnog odvijati i putnički saobraćaj jer je predviđena i izgradnja tri stajališta, što će biti značajno za stanovništvo koje živi na ovom području.

Post Author: Milan

Ostavi komentar