Prikupljen novac za lečenje devojčice Željane

Iznos od 150.000 evra, neophodan da mala četvorogodišnja Željana Arizonović (4) iz Kragujevca otputuje na operaciju u Tursku, prikupljen je u višednevnoj akciji, prilozima brojnih građana Srbije.

Operacija je već zakazana u Istanbulu, a danas će se zvanično potvrditi da devojčica putuje u Tursku.
Željana na leđima ima masivni tumor koji ne prestaje da raste. Iako je upadljiv, lekari kažu da je to manji Željanin problem. Najveći problem je tumor koji raste u njoj, isprepletan oko glavne arterije, aorte, bubrega i drugih organa. Ima tumor i na desnima, pod obrazom, manje upadljiv.
To su posledice neurofibromatoze, tip 1. Bolest joj je dijagnostifikovana maja 2019. godine. Tada još nije bila napunila treću godinu.
Njeni roditelji su na Institutu za majku i dete čuli da neki od lekara ne pamte tako težak slučaj još od vremena stare Jugoslavije…
Zbog tumora koji rastu i krive joj kičmu, stradaju i pluća. To joj, kako kaže njena majka, izaziva prestanak disanja u snu.
– Možda ste primetili da joj je glavica malo iskrenuta. Zato što joj je kičma kriva – ispričala je majka.
I to nije jedina dijagnoza ove devojčice. Njoj su sa godinu i po dijagnostifikovali skoliozu.
– Najpre treba da joj ugrade aparat u glavu. Treba da ga nosi od dve do četiri nedelje. Posle se taj aparat skida i onda se rade operacije tumora i kičme – navodi majka šta im predstoji i čemu se nadaju.

Izvor: Telegraf

Post Author: Milan

Ostavi komentar